ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avocatul Poporului a primit zeci de reclamații din partea unor cetățeni și politicieni care reclamă faptul că triajul epidemiologic și măsurarea temperaturii  le încalcă drepturile.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat, pentru Digi24.ro, că sunt „zeci de sesizări de la cetățeni, oameni politici și nu numai” privind măsurarea temperaturii la intrarea în spații închise unde există o aglomerare de oameni. Acestea sunt în studiu, urmând să ia o decizie dacă să sesizeze Curtea Constituțională.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, de exemplu, spune că prin termoscanare sunt luate date personale. „Eu am studiat și ca medic chestiunea asta și din punct de vedere al legalității și a respectării drepturilor omului. Măsurarea temperaturii nu poate s-o facă decât un cadru medical. Nu poți să pui pe unul să măsoare temperatura, care n-are nicio specialitate medicală, nici măcar asistent medical nu e.

Eu am înțeles că prin termoscanare deja se accesează toate datele personale, deci e fără acordul persoanei. Nu se respectă legea care îți asigură dreptul la informații private. Înțeleg că prin termoscanare facială deja în momentul ăla autoritățile respective monitorizează într-un fel sau altul orice fel de persoană din România, pentru că îți ia datele.

Pe de altă parte, orice răceală o să-ți dea o temperatură mai mare fără să ai COVID. Nu trebuie să ai COVID ca să ai 37,3. Eu, de exemplu, am avut pneumonie la un moment dat, altă dată bronșită cronică și am făcut temperatură. Orice stare de gripă, viroză gripală îți dă temperatură peste 37 de grade.

Ca să interzici intrarea într-o locație a unui om să facă cumpărături pentru că are 37 de grade iarăși este o prostie, deci este o încălcare a dreptului fundamental de mișcare.

Să vină cei de la o secție de Poliție să-l ridice și să-l ducă la spital iar este îngrădirea unui drept, pentru că cel puțin omul ăla trebuie să meargă acasă. Dar din ce am înțeles de la ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, în momentul în care temperatura este peste 37,3 grade, prin termoscanare se anunță o secție de poliție care vine și te ridică.

Toate astea trei la un loc reprezintă niște încălcări grave. Nu poate să existe o autoritate care să mă urmărească pe mine fără să aibă niciun fel de motiv să știe în orice moment unde sunt, unde intru, de ce intru”, a precizat Rădulescu.

Autoritățile au explicat că nu este nevoie de personal medical pentru a măsura temperatura cu ajutorul unui termometru, ceea ce se folosește în majoritatea cazurilor de triaj epidemiologic.

Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății a spus că la intrarea în magazine și instituții nu se face termoscanare, ci doar se măsoară temperatura. El a explicat unde se face de fapt termoscanarea.