ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătoria Brașov a decis eliberarea condiționată a extremiștilor maghiari István Beke și Zoltánt Szőcs, condamnați în 2018 la 5 ani de închisoare pentru terorism. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată de procurori, potrivit publicației Bună Ziua Brașov.

Cei doi au putut să ceară eliberarea condiționată din mai 2020, de atunci fiind formulate 4 astfel de cereri, care au fost respinse de instanțele de judecată.

István Beke și Zoltánt Szőcs, lideri locali ai Mișcării de Tineret 64 de Comitate, au fost condamnați, pe 4 iulie 2018, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la câte 5 ani de închisoare pentru acte de terorism și instigare la acte de terorism. Aceștia plănuiseră în 2015 un atentat cu bombă la manifestarea de Ziua Națională a României de la Târgu Secuiesc, organizată de Asociația de Dezvoltare Locală și Culturală Târgu Secuiesc, precum și de Mihai Târnoveanu, președintele Asociației Calea Neamului.
 
„Noi, românii, am venit cu steaguri, icoane și cu cântecele copiilor din Zăbala și Voinești; conform DIICOT și SRI, ei au vrut să ne răspundă cu bombe artizanale care, așa cum spun comunicatele oficiale, ar fi trebuit să fie amplasate în Piața Centrală a orașului, lângă Casa de Cultură unde au avut loc manifestările dedicate Zilei Naționale”, îi explicase Mihai Târnoveanu jurnalistului Victor Roncea în 2015. 

Potrivit acestuia, teroriștii maghiari amplasaseră materiale explozive într-o pubelă de lângă statuia maghiarului Gabor Aron, aflată peste drum de Casa de Cultură unde se desfășura spectacolul „Suflet Românesc”, cu dublul scop de a periclita manifestarea și de a da vina pe români pentru vizarea unui monument unguresc. Teroriștii unguri de la Târgu Secuiesc ținteau copiii de la spectacolul „Suflet Românesc” și acțiunea „Români pentru Români”, dedicate Zilei Naționale a României. Erau implicați 150 de copii în spectacolul de la care, în mod ciudat, au lipsit copiii maghiari, deși organizatorii invitaseră inclusiv copii tătari și turci din Dobrogea la programul artistic, care se dorea a fi unul interetnic. 

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), începând din anul 2014, în țara noastră a fost semnalată preocuparea unor cetățeni străini și cu dublă cetățenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naționalist-extremiste ungare „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” - HVIM de a iniția acțiuni violente cu scopul de a materializa obiectivele autonomiste și revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizații iredentiste, respectiv refacerea „Ungariei Mari”. 

Astfel, în 10 octombrie 2015, într-o ședință la care au participat membrii organizațiilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, Zoltan Szocs, președintele HVIM Transilvania, i-a trasat lui Beke Istvan, președinte al organizației Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confecționa un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, în județul Covasna, la data de 1 Decembrie 2015, „în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naționale a României”. „Inculpatul Szocs Zoltan l-a determinat pe inculpatul Beke Istvan Attila să-și asume în fața șefului ierarhic pe linie de organizație HVIM executarea acțiunii ordonate, în realizarea căreia ulterior acesta a efectuat demersuri de procurare a mijloacelor și instrumentelor necesare confecționării unui astfel de dispozitiv”, se mai arată în actul de sesizare a instanței.  

Anchetatorii susțin că Zoltan Szocs, promotor al sloganului „Ținutul Secuiesc nu e România!”, convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării Mișcarea de Tineret 64 de Comitate - HVIM, „trebuie să se pășească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate”, le-a trasat membrilor celulei Târgu Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate.