ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De la miezul nopții de vineri spre sambata, testul PCR negativ va fi obligatoriu pentru a intra în România din țări aflate, de la începutul lunii, pe lista galbenă. 
 
Începând de sâmbătă, 13 februarie, ora 00:00, intră în vigoare măsurile prevăzute de hotărârea numărul 9 din 2021 a CNSU, care schimbă regulile privind testul COVID pe care trebuie să-l prezinte românii care vin în țară din state aflate pe lista galbenă.
 
Astfel, dacă vin cu avionul, trenul ori autocarul, aceștia pot să prezinte un test PCR făcut cu 72 de ore înaintea îmbarcării (și nu înaintea intrării în țară, cum se stabilise anterior).
 
Cei care prezintă testul vor sta în carantină 10 zile, iar cei care nu îl pot prezenta, 14 zile (afară de cazul în care vin din Marea Britanie, situație în care testul este obligatoriu iar carantina, de 14 zile)

Astfel, în hotărârea CNSU se precizează:

La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la
 
art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.
 
(2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
 
(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost
efectuat testul.

(4) Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test
RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.