ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit unui nou raport, curgerea persistentă a nasului unui bărbat în urma efectuării unui test COVID-19,  nu a fost cauzată de alergii, așa cum bănuia acesta, ci mai degrabă de o scurgere de lichid cefalorahidian din creierul său, potrivit LiveScience.

Bărbatul, care locuiește în Republica Cehă, a primit un test de tamponare nazală COVID-19 în martie 2020, după ce a avut contact cu o persoană infectată cu COVID-19, potrivit raportului, publicat joi (9 septembrie) în revista JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery. Testul bărbatului a fost negativ, dar după aceea a avut un nas care curgea doar din nara dreaptă. Acest simptom, despre care pacientul a crezut în mod eronat că se datorează alergiilor, a durat luni de zile până când a mers la medic în decembrie 2020.

O tomografie computerizată a craniului său a arătat că bărbatul avea o leziune la placa cribriformă, un os spongios care separă nasul și creierul. El a fost diagnosticat cu o scurgere de lichid cefalorahidian (LCR), o afecțiune rară, dar gravă, în care lichidul transparent care înconjoară creierul și măduva spinării se scurge printr-un defect din craniu și iese prin nas, potrivit Universității Johns Hopkins. În mod obișnuit, scurgerea are loc doar dintr-o singură parte a nasului, potrivit Cleveland Clinic.

Scurgerile de LCR sunt periculoase, deoarece pot crește riscul de meningită, care este o infecție a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării. Cu toate acestea, pacienții pot avea o scurgere de LCR timp de ani de zile înainte de a dezvolta probleme grave, a relatat anterior Live Science. 

Scurgerile de LCR pot avea o serie de cauze, inclusiv traumatisme craniene sau intervenții chirurgicale la nivelul creierului sau al sinusurilor. În acest caz, scurgerea de LCR a bărbatului a fost probabil o complicație extrem de rară cauzată de testul COVID-19 din martie 2020. Bărbatul primise un test COVID-19 nazofaringian, în cadrul căruia un furnizor de asistență medicală prelevează o probă din adâncul nasului, unde cavitatea nazală se întâlnește cu partea superioară a gâtului, potrivit Food and Drug Administration. Se știe că astfel de teste sunt incomode și au fost denumite "răzuitoare de creier". Cu toate acestea, deși aceste teste pot avea o senzație ciudată și pot avea ca rezultat simptome precum ochii înlăcrimați, ele nu ar trebui să fie dureroase, potrivit Departamentului de Sănătate din Virginia.

Mai mult, deși testul nazofaringian a fost principala metodă de testare folosită la începutul pandemiei, astfel de teste au devenit mai puțin frecvente în urma dezvoltării altor teste care pot detecta COVID-19 folosind probe recoltate din partea din față a nasului, potrivit The Conversation.

Două cazuri raportate anterior de scurgeri de LCR legate de testele COVID-19 au fost la persoane care aveau defecte existente la nivelul bazei craniului, ceea ce a crescut riscul de apariție a acestei complicații, se arată în raport. Într-unul dintre aceste cazuri, descris în ediția din aprilie 2021 a Journal of Clinical Neuroscience, autorii cred că tamponul nazal a fost, de asemenea, "introdus la un unghi incorect". 

Noul raport pare să fie primul caz de scurgere de LCR în urma testării COVID-19 în care pacientul nu avea un defect cranian preexistent. O tomografie computerizată efectuată asupra bărbatului în 2011 nu a arătat niciun defect, se arată în raportul JAMA.

Bărbatul a avut nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a închide leziunea plăcii cribriforme, împreună cu o prescripție de antibiotice pentru a preveni infecția. Bărbatul s-a recuperat bine, fără complicații în urma operației, dar la o consultație de control, trei săptămâni mai târziu, a raportat că nu mai putea mirosi pe nara dreaptă, se arată în raport.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews