ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatul din Texas a adoptat un proiect de lege care ar permite majorității oamenilor să poarte arme de mână fără permis. Normele actuale ale statului impun ca cei care poartă arme de mână să dețină un permis, să urmeze cursuri de formare și să fie supuși unei verificări a antecedentelor. Dar senatul republican din Texas a votat pentru a renunța la aceste restricții, în ciuda avertismentelor grupurilor de control al armelor de foc, care au avertizat că măsurile ar putea pune vieți în pericol, transmite BBC.

Susținătorii spun că noile măsuri le-ar permite texanilor să se apere mai bine în public. Proiectul de lege a fost trimis guvernatorului Greg Abbott, care a declarat că îl va promulga. Texasul are unele dintre cele mai permisive legi privind armele de foc din SUA și permite deja ca puștile să fie purtate în public fără licență. Noua măsură ar permite oricărei persoane în vârstă de 21 de ani sau mai mult să poarte o armă de mână, cu excepția cazului în care are condamnări penale sau restricții legale în trecut.

Susținătorii noilor reguli, cunoscute adesea sub numele de "port-armă constituțional", spun că acestea le-ar permite texanilor să se apere mai bine în public și ar elimina limitele inutile ale dreptului constituțional de a purta arme.

"Aceasta este o simplă restaurare a dreptului constituțional al texanilor în temeiul celui de-al doilea amendament, un drept al poporului de a deține și purta arme", a declarat luni senatorul de stat Charles Schwertner, un republican, relatează Texas Tribune.

"Dacă mă așez la un restaurant cu un domn sau o femeie care are un toc pe lângă el și o armă în el, vreau să știu că acea persoană este bine antrenată în folosirea armei", a spus Beverly Powell, senator democrat.

Două schimburi de focuri de armă în august 2019 au ucis 30 de persoane, un schimb de focuri la un liceu în 2018 s-a soldat cu 10 morți, iar 27 de persoane au fost ucise într-un schimb de focuri la o biserică în 2017. Proiectul de lege ar permite în continuare întreprinderilor să interzică armele pe proprietatea lor și să mențină verificările federale de fond pentru unele achiziții de arme.

"Ar trebui să avem "port-armă constituțional" în Texas", a declarat el luna trecută la un post de radio local. După ce a fost adoptat luni în Senat cu 18-13, proiectul de lege va merge acum la dl Abbott, care a indicat deja că îl va promulga. "Ar trebui să avem "port-armă constituțional" în Texas", a declarat el luna trecută la un post de radio local.