ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Banca Națională a României  (BNR) a comunicat, vineri, că a primit documente noi privind Tezaurul României, care a fost trimis la Moscova în anii 1916 – 1917, anunțul venind după dezvăluirea făcută, joi, de publicația Libertatea, potrivit căreia un dosar cu 200 de pagini privind Tezaurul României a fost descoperit de două persoane din Brașov.
 
Potrivit Mediafax, BNR a anunțat, vineri, că „a primit documente noi privind Tezaurul pe care instituția l-a trimis la Moscova în anii 1916 - 1917, documente care completează datele deținute de instituție”.

„Banca Națională a României a intrat recent în posesia unor documente din anul 1941 – cu sprijinul altor instituții ale statului –, în care reprezentanți ai băncii din perioada respectivă au făcut un inventar pentru conducerea statului român din epocă în legătură cu situația Tezaurului pe care BNR l-a trimis la Moscova în anii 1916 - 1917 și a celorlalte documente de arhivă expediate. Documentul este studiat de specialiștii BNR care încearcă să ateste proveniența și autenticitatea documentelor din arhiva BNR și să coreleze informațiile noi cu cele existente”,  a anunțat BNR.
 
În cursul zilei de joi, Libertatea a publicat un articol în care a dezvăluit că un document de 200 de pagini, intitulat  ”Tezaur Moscova. BIBLIORHAPT. 17416”, a fost descoperit, alături de alte acte importante, de către două persoane din Brasov. Tot Libertatea a anunțat că joi ar fi avut loc o întâlnire pe această temă între reprezentații BNR și cei ai Ministerului Culturii.
Însă, într-un răspuns transmis la o solicitare Active News, Ministerul Culturii a negat această informație.
 
"Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) nu deține niciun document în legătură cu speța menționată în articolul de presă. Mai mult, conducerea Băncii Naționale a României nu a lansat nicio invitație până în acest moment către conducerea MCIN pentru o discuție referitoare la acest subiect, așa cum este menționat în articolul din Libertatea și dezinformează cu bună știință opinia publică. Este gravă atât insinuarea că un minister din Guvernul României ar gestiona întreaga poveste, câtă vreme documentele respective există la Banca Națională a României de foarte multă vreme și nu s-a întreprins niciun demers politic și diplomatic în acest sens, cât și lansarea informației false potrivit căreia, ieri, ar fi avut loc o nouă întâlnire între instituția pe care o reprezint și BNR. Nu am primit o invitație nici măcar pentru o primă întâlnire legată de un subiect de o importanță strategică și națională. Considerăm că Tezaurul României merită atât interesul, cât și implicarea tuturor factorilor politici și administrativi din această țară”, se arată în răspunsul transmis de Ministerul Culturii pentru Active News.
Potrivit Mediafax, în comunicatul transmis de BNR se precizează că după ce cercetarea  celor 200 de pagini se va finaliza, „BNR va informa oficial publicul și instituțiile statului român (Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Academia Română, alte instituții interesate) în legătură cu detalii relevante care pot rezulta din aceste documente”.
 
„Conform unor evaluări preliminare, documentul are valoarea istorică și completează materialele deja existente în arhiva BNR, dar nu și în privința documentelor orginale din anii 1916 - 1917 (procesele verbale de predare - primire ale valorilor trimise de statul român și BNR în Rusia), care stau la baza solicitărilor de returnare a Tezaurului. Documentele noi confirmă cifrele referitoare la Tezaurul de metale prețioase trimise la Moscova. Orice altă interpretare în legătură cu documentele respective nu se susține, până la finalizarea cercetărilor și reprezintă simple speculații”, au subliniat reprezentanții BNR, potrivit sursei citate.