ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cercetătorii în domeniul securității au avertizat că milioane de periuțe de dinți piratate ar putea fi folosite într-un atac cibernetic masiv, scrie The Independent.

Periuțele de dinți conectate la internet ar putea fi legate între ele în cadrul unui sistem cunoscut sub numele de botnet, ceea ce le-ar permite să efectueze un atac DDoS (Distributed Denial of Service) care supraîncarcă site-urile și serverele cu cantități uriașe de trafic web.

Site-urile importante ar putea fi scoase din funcțiune ca urmare a atacului, potrivit ziarului elvețian Aargauer Zeitung, care a raportat primul această amenințare, ceea ce ar duce la pierderi de milioane de dolari în venituri.

Problema a fost inițial raportată ca fiind un incident real, dar Fortinet a precizat între timp pentru The Independent că este vorba de un scenariu ipotetic.

"Subiectul periuțelor de dinți folosite pentru atacuri DDoS a fost prezentat în timpul unui interviu ca o ilustrare a unui anumit tip de atac și nu se bazează pe cercetări ale Fortinet sau FortiGuard Labs", a declarat un purtător de cuvânt.

"Se pare că, din cauza traducerilor, narațiunea pe acest subiect a fost întinsă până la punctul în care scenariile ipotetice și cele reale sunt neclare."

Fortinet a avertizat asupra pericolelor pe care le prezintă dispozitivele inteligente, care pot include camere web, monitoare pentru copii, sonerii și aparate electrocasnice.

"Fiecare dispozitiv care este conectat la internet este o țintă potențială - sau poate fi folosit în mod abuziv pentru un atac", a declarat Stefan Züger, șeful departamentului de tehnologie de sistem al Fortinet Elveția. Dl Züger a sfătuit proprietarii de tehnologii inteligente să ia măsuri pentru a se proteja.

"În caz contrar, mai devreme sau mai târziu veți deveni o victimă - sau propriul dispozitiv va fi folosit în mod abuziv pentru atacuri", a spus el.

Tendința în creștere a dispozitivelor conectate la internet și cu inteligență artificială a fost prezentată luna trecută la conferința tehnologică CES din Las Vegas, în cadrul căreia totul, de la perne la oglinzi, a fost încorporat cu această tehnologie.

Creșterea continuă a popularității acestor dispozitive a coincis cu noi preocupări în materie de securitate cu privire la riscurile pe care le pot prezenta dacă nu sunt puse în aplicare măsuri de protecție.

Un raport recent al firmei Netscout, specializată în performanța rețelelor, a remarcat o "creștere fără precedent" a rețelelor botnet rău intenționate, activitatea dublându-se în ianuarie.

"Aceste niveluri constant ridicate indică o nouă militarizare a cloud-ului împotriva internetului global... [și] confirmă faptul că un nou val periculos de criminalitate informatică este în curs de desfășurare", se arată în raport.

"Această bătălie este abia la început, iar adversarul efectuează recunoașteri pentru a descoperi zonele pe care să le exploateze."

Acest articol a fost actualizat la 8 februarie 2024. Inițial, acesta a raportat în mod inexact că un atac a avut loc de fapt, dar a fost actualizat pentru a reflecta faptul că acesta a fost un avertisment ipotetic.