Think-tank creat de Nixon: ”Anularea alegerilor din România, oportunitatea de a reseta relația SUA cu Europa”

Anularea șocantă a alegerilor din România reprezintă o oportunitate de a promova o mai mare autonomie strategică europeană și de a reseta relația SUA cu Europa, se arată într-o analiză explozivă a publicației americane ”The National Interest”, editată de think-tankul din Washington ”Centrul pentru Interesul Național”, înființat de fostul președinte american Richard Nixon.
”Evenimentele recente din România au atras atenția globală și au aruncat țara într-o stare de tulburare politică. Duminică, guvernul a interzis unui candidat popular, Călin Georgescu, să candideze la viitoarele alegeri prezidențiale din mai. Această acțiune a fost precedată de victoria lui Georgescu, un candidat independent de dreapta, sceptic față de NATO, UE și sprijinul pentru Ucraina, în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Curtea Constituțională a României a anulat brusc
rezultatele, anulînd și turul doi programat. Autoritățile l-au arestat apoi
pentru scurt timp pe Georgescu cînd acesta a încercat să-și depună din nou
candidatura pentru președinție.
Aceste acțiuni împotriva lui Georgescu au fost întreprinse în urma unor
acuzații susținute de SUA (administrația Biden n.n.) privind interferența
Rusiei în alegeri, deși fostul președinte al României, care a demisionat între
timp în urma acestui scandal, a recunoscut că aceste acuzații erau „aproape
imposibil” de dovedit.
Administrația Trump a luat notă de situație. Într-un discurs direct la Conferința de Securitate de la München, vicepreședintele JD Vance a criticat eurocrații pentru bucuria lor față de anularea alegerilor din România. De asemenea, directorul Informațiilor Naționale, Tulsi Gabbard, a citat alegerile anulate din România ca un exemplu al modului în care aliații noștri europeni acționează într-un mod nedemocratic.
Deși evidențierea ipocriziei este un instrument politic util, liderii americani ar trebui să fie mai ambițioși și să privească situația din România ca pe o oportunitate de a reseta relația SUA cu Europa. România ar putea deveni terenul perfect pentru a testa o nouă normalitate.
După ce a cîștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România, rapoartele de știri l-au descris pe Georgescu drept un „necunoscut” care a obținut o victorie surprinzătoare datorită unei campanii de succes pe TikTok. O privire mai atentă arată că, deși este un outsider pentru establishment-ul NATO și UE, realitatea lui Georgescu este cu totul diferită de portretizarea lui ca marionetă a lui Putin.
El este un om de știință specializat în soluri, care a
lucrat pentru ONU ca Raportor Special, iar raportul său din 2012 despre
efectele pe termen lung ale testelor nucleare americane în Insulele Marshall
rămîne disponibil pe site-ul ONU și astăzi. După activitatea sa la ONU,
Georgescu s-a ocupat de probleme de sustenabilitate cu Clubul de la Roma.
Numele lui Georgescu a fost discutat ca potențial candidat pentru funcția de
prim-ministru încă din 2010; a fost propus oficial ca prim-ministru în 2020 și
2021.
Contextul lui Georgescu dezvăluie un om bine instruit în drepturile omului
și sustenabilitate, al cărui nume a fost vehiculat pentru conducerea politică
cu mult înainte de 2024. Nu trecutul său, ci ideile sale sunt cele care au
stîrnit teamă în establishment-ul NATO și UE.
România găzduiește Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, cea mai estică bază NATO din Europa. Administrația Biden a investit masiv în această bază situată lîngă Ucraina și în fața Crimeei, plănuind să o transforme într-una dintre cele mai mari din Europa, depășind baza Ramstein din Germania. Campania lui Georgescu a inclus o atitudine sceptică față de prezența continuă a trupelor americane în România. Între timp, președintele Donald Trump contestă viziunea convențională despre NATO, încearcă să reducă tensiunile cu Rusia, să pună capăt războiului din Ucraina și a încercat în trecut să retragă trupele din Europa. Nu este greu de văzut cum aceste fapte s-ar putea combina într-o rețetă pentru o retragere a SUA și transferarea responsabilității apărării României către România însăși.
Această viziune pragmatică diferă de status quoul și de modelul tranzacțional emergent. Descrierea lui Joe Biden a alianței ca o „obligație sacră” încapsulează status quo-ul. Ungaria exemplifică modelul mai tranzacțional, în care Statele Unite semnalează un angajament mai mare pentru apărare, inclusiv o prezență sporită a trupelor, pentru țările care cheltuiesc mai mult pe apărare.
Modelul lui Georgescu reprezintă o a treia cale care ar permite și încuraja aliații noștri din NATO să ia propriile decizii suverane de apărare, punînd accent pe auto-suficiență în loc să considere garanția de securitate a SUA ca fiind ceva de la sine înțeles sau să acționeze pentru a cîștiga favoarea Washingtonului prin creșterea cheltuielilor de apărare. Acest model are sens din mai multe motive. Oricît de obișnuiți suntem să vorbim despre NATO și Europa, aceste coaliții se referă la grupuri de țări care au interese și nevoi de securitate foarte diferite, ceea ce face ca orice abordare uniformă a elaborării politicilor să fie nepractică. O alianță nu ar trebui și nu trebuie să încerce să elimine aceste diferențe.
Desigur, interzicerea candidaturii lui Georgescu reprezintă un obstacol în implementarea acestei viziuni. Cu toate acestea, ideile și influența sa ar putea continua să aibă un impact asupra modului în care românii gîndesc despre apărare și politica externă.
Acestea fiind spuse, Washingtonul poate și ar trebui să urmărească o resetare în România, indiferent de cine candidează sau cîștigă la viitoarele alegeri prezidențiale.
Anularea alegerilor și interzicerea candidaților de a candida sunt decizii cu care majoritatea americanilor nu se simt confortabil. Și dacă Trump este serios în privința diplomației cu Rusia și a reorientării către Asia, o reducere a trupelor în România și anularea planurilor de extindere a bazei aeriene ar servi ambelor scopuri. Acest lucru ar fi în concordanță cu interesele americane, încurajînd aliații noștri din întreaga Europă să facă mai mult pentru propriile nevoi de apărare și subliniind pur și simplu că desfășurarea pe termen nelimitat a trupelor americane nu poate fi considerată garantată.
Retragerea trupelor din România ar zdruncina NATO, da, dar ar demonstra hotărîrea americană și ar încuraja europenii să facă mai mult decît să vorbească despre autonomie strategică. Această acțiune ar putea fi chiar folosită ca un atu în negocieri pentru a încuraja Rusia să înceteze luptele în Ucraina, deoarece Moscova s-a plîns de mult timp de mișcarea trupelor NATO tot mai spre est.
Dacă planurile administrației Biden de a extinde baza aeriană și prezența trupelor americane în România sunt duse la îndeplinire de administrația Trump, acest lucru ar menține Washingtonul mai angajat în tensiunile cu Moscova și legat de un guvern din ce în ce mai nedemocratic la București. Este greu să vedem asta ca pe o misiune vitală pentru interesele americane.
Este preferabil să menținem relații bune cu Bucureștiul și Europa fără desfășurarea trupelor americane. Cu toate acestea, interesul american de a reduce prezența în Europa și de a găsi un modus vivendi cu cealaltă superputere nucleară rămîne, indiferent de cît de mult ne plac sau nu guvernele din Europa”. (Traducere și adaptare Bogdan Tiberiu Iacob)
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Eveniment Politic Prima pagină Știri
Persoane: Călin Georgescu Richard Nixon
Organizații: The National Interest
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)