ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Katheon este platforma unui think-thank unde contribuie cu articole autori din toată lumea, inclusiv din România.

Conform propriei descrieri, "Think-thank-ul Katheon este o organizație indepedentă - formată dintr-o rețea internațională de oameni cu specializări variate - specializată în analiza geopolitică, geostrategică și politică a evenimentelor.

Printre cei care publică pe Katheon sunt: Patrick J Buchanan, Zygmunt Bauman, Peter Wilson, Alain de Benoist sau Arhimandritul Efrem. 
 
2015 a fost un an extrem de greu pentru Europa: situația instabilă din lumea islamică, mai ales din Siria, a adus haosul pe continentul european, când mai mult de un milion de imigranți au păstruns în Europa.

În Uniunea Europeană, politicile privind imigrația resping orice formă de identitate colectivă care să stea la baza Uniunii. Acest lucru a condus la escaladarea conflictelor etno-sociale. Ca urmare a acestui fenomen al imigrației, politica în UE s-a schimbat pe măsură ce Europa a ajuns să fie populată de grupuri etno-sociale de imigranți proveniți din Orientul Mijlociu, care sunt, în fond, exponenții unei culturi islamice arhaice și inflexibile, care nu este cunoscută de europeanul obișnuit.

Principiile exagerate de toleranță, de drepturi acordate în susținerea individualismului și multiculturalismului, impun elitelor politice europene să confere imigranților libertăți maxime fără a cere nimic în schimb. Drept rezultat al acestei politici privind imigrația aplicate în UE în 2015: 1) balanța etnică dintre europenii nativi și imigranți s-a schimbat semnificativ; 2) s-a creat polul socio-cultural uriaș al unei populații islamo-arabe (existența acestuia este pe deplin ignorată de elitele europene liberale, din cauza absenței criteriilor care să definească o identitate colectivă în legislația și politica europeană modernă); 3) au fost create condițiile pentru dezvoltarea unor forme de islamism radical (printre imigranții s-au aflat și membri ai grupurilor islamiste radicale).

Două exemple care reflectă „ciocnirea civilizațiilor” în 2015 sunt atentatele din Paris din noiembrie și agresiunile sexuale în masă din Köln. Acest „9/11” francez a fost cea mai mare tragedie din întreaga istorie a Franței, iar atentatul din Paris au fost unul dintre cele mai grave atentate comise în Paris de la al Doilea Război Mondial încoace. Ceea ce s-a întâmplat de Anul Nou în Köln reflectă diferența dintre Europa și culturile islamice în privința modului cum sunt percepute deosebirile dintre sexe și faptul că există o discrepanță la nivel de mentalitate între societatea islamică (cu modelul ei rigid de patriarhat) și Europa, unde predomină politici flexibile referitoare la gen.

Singura țară care a aplicat efectiv o politică anti-imigraționistă a fost Ungaria. Prim-ministrul Ungariei, Victor Orban, practic a prezis tulburările sociale care vor izbucni în UE în urma primirii imigranților și a fost primul lider european care a apelat la măsura închiderii granițelor (gardul împotriva imigranților a fost construit la granița Ungariei cu Serbia).
 
Imigrație ilegală în Europa

În multe țări europene, pozițiile politice anti-imigrație au devenit mai ferme și au fost formulate multe critici cu privire la politicile privitoare la imigrație ale Bruxelles-ului.

Creșterea popularității partidelor de dreapta

În 2015, partidele de dreapta din Europa au început să câștige un număr tot mai mare de voturi și o popularitate tot mai sporită: Frontul Național în Franța, PEGIDA și „Alternativa pentru Germania” în Germania, Partidul Libertății în Austria, Lega Nord în Italia, Zorii Aurii în Grecia. Primul tur al alegerilor regionale din Franța a arătat că Frontul Național nu doar că a devenit un partid legitim, ci a câștigat și un statut legal mai bun.

Rezultatele primului tur al alegerilor regionale

Aceste rezultate au fost șocante atât pentru partidele de stângă, cât și pentru cele de dreapta. Prim-ministrul francez socialist Manuel Valls a afirmat necesitatea creării unui front unit împotriva Frontului Național. Acesta nu s-a format în mod oficial după prima rundă a alegerilor (Sarkozy a refuzat să colaboreze cu forțele de stânga), dar acest front a luat ființă.

O alianță ad-hoc a fost inițiată de Partidul Socialist, care și-a retras candidații din mai multe regiuni, unde Frontul Național a obținut rezultate bune în primul tur de scrutin. Odată cu retragerea candidaților lor, persoanele care au votat pentru Partidul Socialist au votat apoi pentru Partidul Republican. Dușmanul comun a determinat stânga liberală și dreapta liberală să se unească.

În pofida rezultatelor din cel de-al doilea tur de scrutin, Frontul Național este unul dintre cele mai populare partide politice din Franța. Rezultatele din primul tur au reflectat voința și preferințele politice ale francezilor. Rezultatele celui de-al doilea tur s-au datorat strategiilor „democratice” liberale, incluzând un război mediatic îndârjit împotriva lui Marine Le Pen și a Frontului Național. Este evident că dacă popularitatea Frontului Național crește constant, acest lucru poate afecta rezultatele alegerilor prezidențiale din 2017.

În Germania, partidul de dreapta PEGIDA câștigă tot mai multă popularitate, mai mult de treizeci de mii de oameni au participat la demonstrațiile anti-imigranți organizate de PEGIDA. Celălalt partid de centru-dreapta, „Alternativa pentru Germania”, capătă tot mai multă influență. În 2014, a câștigat un procent de aproximativ 10% la alegerile europarlamentare. Programul politic al partidului include o atitudine critică la adresa hegemoniei pro-americane liberale a Bruxelles-ului și are o direcție eurosceptică clasică. Popularitatea partidului crește vertiginos, iar acest lucru se va vedea clar la rezultatele alegerilor regionale din martie 2016.

Euroscepticismul

Una dintre tendințele anului 2015 a fost ascensiunea partidelor eurosceptice în Europa: Frontul Național, Alternativa pentru Germania, Partidul Libertății din Austria, Lega Nord, UKIP, Jobbik și aderarea la NATO sunt efectuate de prim-ministrul pro-american al Muntenegrului, Milo Djukanovich, care este binecunoscut pentru relațiile sale cu lumea interlopă internațională, în special cu mafia italiană.

Perspectiva aderării la blocul NATO a dat naștere unor serii de proteste împotriva lui Djukanovich în capitala Muntenegrului. Dar, în ciuda protestelor în masă, Djukanovich a continuat procesul de aderare la blocul NATO, ignorând preferințele oamenilor.

• 2015: rezultate

Evenimentele din 2015 au făcut ca posibilitatea izbucnirii unui război civil în Europa să fie și mai mare, conflictele și dezacordurile interne s-au acutizat, divergențele la nivel internațional s-au intensificat, prăpastia dintre interesele populației europene și interesele elitelor politice s-a adâncit.
Europa e tot mai aproape de izbucnirea unui război civil.

Previziuni pentru anul 2016 

• Imigranții din Europa: „ciocnirea civilizațiilor”

Politica Uniunii Europene privind imigrația nu își va schimba principiile fundamentale (principiul toleranței). Numărul imigranților va continua să crească
În 2016, dezacordurile la nivel internațional vor lua amploare. Activiștii din grupurile islamiste radicale vor încerca să comită noi atacuri teroriste, existând posibilitatea să apeleze la arme biologice. Europa se va cufunda treptat în haos și va fi aproape de începutul unui război civil. Este posibilă punerea la calea în Europa a unui scenariu similar cu ceea ce s-a întâmplat în Siria.

• Creșterea popularității forțelor de dreapta antisistem

În 2016, partidele de dreapta anti-sistem din Europa vor deveni din ce în ce mai populare. Rezultatele primului tur al alegerilor regionale au arătat că Frontul Național nu numai că a devenit un partid legitim, dar a obținut un statut legal mai bun, devenind un concurent redutabil atât al socialiștilor, cât și al republicanilor. Forțele liberale prosistem de stânga și de dreapta vor duce un război politic și mai aprig împotriva lui Marine Le Pen și se vor uni într-un bloc comun împotriva Frontului Național. Această coaliție va face tot posibilul pentru a discredita Frontul Național înainte de alegerile prezidențiale din 2017. Este evident că în 2016 Frontul Național va fi considerat de elitele politice franceze drept o amenințare la adresa sistemului liberal. În același timp, Frontul Național va încerca să unească cele mai bune aspecte ale unui program economic de stânga cu cele ale unei politici de dreapta (conservatorism, o agendă anti-imigrație, tradiționalism).

Partidul Republican va incerca să câștige popularitate cu o agendă anti-imigrație. În Germania, sunt șanse ca PEGIDA să obțină tot mai mult sprijin popular, iar „Alternativa pentru Germania” să cunoască o ascensiune. Este posibil ca „Alternativa pentru Germania” să obțină o victorie în mai multe regiuni ale Germaniei în timpul alegerilor regionale din martie 2016. Politica germană va înclina către eurosceptisism și naționalism.

În Italia, este foarte posibilă creșterea popularității partidului „Lega Nord”, care va încerca să găsească o modalitate de colaborare cu Berlusconi. De asemenea, este previzibilă consolidarea partidelor de dreapta. Salvini se va bucura de o popularitate considerabilă, în special datorită poziției sale antiamericane și proruse. Influența sa va crește în regiunile din sudul Italiei.

În Polonia, vor predomina tendințele de dreapta liberal-conservatoare (partidul Platforma Civică). În Ungaria, ne putem aștepta la consolidarea forțelor de dreapta, precum și la ascensiunea mișcărilor naționaliste (precum Jobbik).

• Euroscepticismul

Sentimentele eurosceptice nu se vor atenua. Politica Uniunii Europene privind imigrația s-a dovedit incapabilă să amelioreze conflictele intercivilizaționale, iar în acest context au fost posibile atacurile teroriste din Paris și agresiunile sexuale din Köln.

În februarie 2016, Marea Britanie va revizui condițiile aderării sale la Uniunea Europeană (revizuirea prevederii care stabilește că euro este singura monedă folosită în UE, refuzul de a contribui la programele de ajutor financiar acordat țărilor din Eurozonă, reducerea reglementărilor excesive impuse de UE asupra economiei, revizuirea prevederii privind ajutoarele acordate imigranților). Un referendum cu privire la aderarea la UE va avea loc înainte de sfârșitul anului 2017.

Guvernul italian va stabili un echilibru între politica Bruxelles-ului și interesele economice reale (eliminarea parțială a sancțiunilor impuse Rusiei). Tendințele eurosceptice vor fi cultivate de partidele conservatoare de dreapta.
UE va pierde rapid încrederea oamenilor și influența politică.

• Criza forțelor de stânga

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras și guvernul său de stânga nu vor putea soluționa problemele economice și sociale ale Greciei. Tsipras nu mai poate fi un adevărat politician de stânga, nu este capabil să-și împlinească promisiunile din campania electorală și să susțină sistemul social. În dificilul context economic actual, sub supravegherea atentă a Bruxelului, idealurile stângiste nu pot fi realizate. Din pricina nemulțumirii tot mai accentuate față de forțele de stânga, va izbucni un val de proteste pe scară largă în Grecia.

În același timp, pe măsură ce partidele de stânga își vor pierde legitimitatea, partidele de dreapta își vor consolida poziția. Un fenomen interesant este că partidele de dreapta din Grecia și din Europa vor promova un program economic de stanga (este posibil ca Zorii Aurii să înceapă să susțină o doctrină economică mai mult de stânga).

În Europa, în 2016, multe partide de dreapta vor ajunge să susțină un program economic de stânga. Tendința de a împărți rigid partidele în partide de stânga și partide de dreapta nu va mai fi valabilă.

„Astăzi, în Franța, diviziunea nu mai este între partidele politice de stânga și cele de dreapta, ci între patrioți și globaliști”, a declarat Marine Le Pen pe 13 decembrie 2015, într-un discurs susținut după anunțarea rezultatelor celui de-al doilea tur al alegerilor.

• Regionalismul

În Europa, tendințele separatiste se vor intensifica. Lupta fermă pentru câștigarea independenței va fi dusă de Catalonia, Corsica și Scoția.

• NATO și încercările sale de a-și consolida pozițiile în Europa

NATO își va continua politica de consolidare a controlului pe continentul european. Posibila alianță a Muntenegrului cu NATO va avea un rol simbolic pentru poporul muntenegrean: va simboliza exercitarea unei anumite presiuni asupra conștiinței istorice a țării. Majoritatea populației Muntenegrului încă își amintește de bombardarea Iugoslaviei în 1999. Aderarea precipitată a Muntenegrului la blocul NATO este pusă la cale de NATO pentru a modifica mentalitatea muntenegrenilor, creând un fel de sindrom Stockholm și pregătind terenul pentru aderarea ulterioară a Serbiei la blocul NATO.

• 2016: tendința majoră

În 2016, tendința majoră va fi izbucnirea unui război civil în Europa. Problemele politice și conflictele pe plan intern se vor înmulți cu repeziciune. Diviziunea dintre elitele politice liberale și națiunile europene se va adânci. Viteza și amploarea evenimentelor va crește vertiginos (printre acestea, atentate teroriste, crime etc.). Putem prevedea data când va izbucni un război civil în Europa dacă putem analiza viteza si amploarea evenimentelor din Europa anului 2016.

Pentru conformitate, click aici.