ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile române ar fi adoptat joi o lege care recunoaște și oferă protecție specifică pentru sacrificarea  animalelor, a anunțat într-un comunicat Conferința Rabinilor Europeni, salutând această măsură ca un exemplu "de referință" pentru alte țări din Europa, scrie Times of Israel, din care redăm în continuare:

Noua legislație adoptată de Parlamentul român vine la aproximativ un an după ce Curtea Uniunii Europene a confirmat interdicțiile privind atât metoda tradițională musulmană, cât și cea evreiască de sacrificare a animalelor pentru hrană în două state belgiene.

Liderii și organizațiile evreiești au denunțat această hotărâre, pe care ambasadorul israelian în Belgia a numit-o "catastrofală și o lovitură pentru viața evreiască din Europa". Aceștia au depus eforturi pentru a face lobby pe lângă Uniunea Europeană în vederea obținerii de protecții și au fost încurajați luna trecută după ce UE a convocat pentru prima dată lideri musulmani și evrei pentru a discuta despre producția de carne rituală.

"Sper că și alți lideri din Europa vor urma inițiativa Parlamentului României, prețuind și protejând viitorul continuu al vieții evreiești pe continentul european", a declarat președintele Conferinței Rabinilor Europeni, rabinul Pinchas Goldschmidt, care a participat la ceremonia de semnare de la București. Goldschmidt a fost până de curând rabinul șef al Moscovei.

Multe țări europene interzic sacrificarea animalelor fără a le asoma mai întâi, o măsură despre care activiștii pentru drepturile animalelor spun că este mai umană, dar care nu este permisă de legea evreiască.

Din punct de vedere istoric, activiștii pentru drepturile animalelor au fost cei mai vehemenți susținători ai interdicțiilor, dar în ultimii ani, partidele europene de dreapta anti-imigrație s-au alăturat campaniilor împotriva sacrificării rituale, în principal din cauza opoziției lor față de imigranții musulmani.

În restul UE, sacrificarea rituală este ilegală în țări precum Danemarca, Suedia, Finlanda, Estonia, Slovenia și în unele părți ale Belgiei. Țările de Jos și Polonia s-au alăturat listei cu ani în urmă, dar ulterior au revenit asupra interdicțiilor.

Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România și reprezentantul minorității evreiești în Parlamentul României, a fost prezent la semnarea proiectului de lege. El a numit legea "un simbol strălucitor pentru alte țări din întreaga lume" și a mulțumit rabinului-șef al României, Rafael Schaffer, pentru rolul său în promovarea legislației.

Președintele Camerei Deputaților din România, Marcel Ciolacu, a declarat că este "mândru să protejeze și să susțină comunitatea evreiască și România", iar această garanție legală îi va ajuta pe evreii din țară să continue "să își practice liber credința".