ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Ucrainei, fostul comediant evreu Volodimir Zelenski, îi cere premierului Israelului Naftali Bennett să medieze conflictul cu Rusia la Ierusalim, informează Times of Israel, dublat de New York Times, vineri, la orele 22.00, ora Tel Aviv-ului.

Ambasadorul Kievului în Israel a confirmat cererea lui Zelenski pentru NY Times: „Credem că Israelul este singurul stat democratic din lume care are relații excelente atât cu Ucraina, cât și cu Rusia”.

În timpul unei conversației telefonice avute cu prim-ministrul israelian Naftali Bennett, vineri dimineață, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a cerut ca Ierusalimul să servească drept mediator cu Rusia pentru a ajuta la rezolvarea conflictului militar dintre cele două țări.

Solicitarea a fost raportată mai întâi de Kan News și apoi confirmată pentru The New York Times de ambasadorul Ucrainei în Israel, Evgheni Korniciuc, și de un oficial israelian rămas anonim.

El a adăugat că Bennett nu a dat un răspuns imediat. „Nu a spus nu”, a spus el. „Încearcă să-și dea seama unde sunt în această partidă de șah.”

El a menționat că oficialii ucraineni ar fi mai confortabil să țină astfel de discuții la Ierusalim decât în vreun stat aliat al Rusiei, ca Belarus, unde Moscova și-a propus să negocieze.

Israelul, a spus Korniciuc, este văzut ca o țară mai neutră.

Potrivit Kan News, Zelensky i-a spus lui Bennett: „Vrem ca negocierile să aibă loc la Ierusalim. Credem că Israelul este țara care ar putea purta astfel de negocieri în mijlocul războiului.”

Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin este gata să trimită o delegație în Belarus pentru negocieri care ar avea în vedere și renunțarea la cererea Ucrainei de a adera la NATO.

Însă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că oficialii ucraineni au declarat că nu sunt dispuși să călătorească la Minsk pentru discuții și au propus în schimb Varșovia ca loc. El a spus că ucrainenii au întrerupt apoi comunicarea.

Potrivit unui comunicat venit de la Cancelariei lui Bennett mai devreme în cursul zilei, premierul i-a oferit lui Zelensky să trimită asistență umanitară națiunii aflate în război. Cei doi au discutat despre luptele din Ucraina, în special din jurul capitalei, potrivit prim-ministrului israelian. Bennett i-a spus lui Zelensky că speră că războiul se va termina curând și a trimis un mesaj de sprijin poporului ucrainean, potrivit declarației citate.

Declarația premierului israelian nu includea nicio condamnare a acțiunilor rusești și nici nu menționa Rusia pe nume. Potrivit Kan News, apelul a fost inițiat de Zelenski.

Judah Ari Gross și Lazar Berman au contribuit la acest articol pentru Times of Israel