ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Primul oraș din România care intră în carantină, după nouă lege este localitatea Făget, din județul Timiș. Asta pentru că numărul infectărilor cu SARS-COV-2 a ajuns la aproape 50, iar două dintre persoanele bolnave au murit.Autoritățile din județul Timiș au cerut Comitetului Național pentru Situații de Urgență declararea carantinei în orașul Făget, unde au fost înregistrate 47 de cazuri de coronavirus. Astfel, Făget a devenit primul oraș care intră în carantină după aprobarea noii legi.

Până acum, în orașul Făget au fost depistate 47 de cazuri de COVID-19, dintre care 8 sunt cadre medicale de la spitalul din Făget.

În România, alte două localități sunt în carantină. Este vorba de localitatea Gornet din județul Prahova, au fost înregistrate 15 cazuri noi între 8 și 20 iulie, și localitatea Cartojani din comuna Roata de Jos, județul Giurgiu, unde au fost înregistrate 32 de cazuri de COVID-19 la o populație de 3.600 de locuitori.

Carantina vizează Făgetul și satele Bichigi, Temerești și Colonia Mică.

Hotărârea a fost transmisă către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care a emis ordinul șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, prin care s-a decis instituirea carantinării zonale.

Prevederile în acest caz pentru o localitate carantinată prevăd intrarea, respectiv ieșirea pentru:

- transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionării populației;

- persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor;

- persoanele care susțin examene de admitere la facultate;

- persoanele care locuiesc în zona carantinată și desfășoară activitate profesională în afara zonei carantinate cu prezentarea unei adeverințe de la angajator, legitimație de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională;

- persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;

- deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;

- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

- urgențe medicale.

Totodată, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a decis că se împuternicește primarul și Consiliul Local al orașului Făget să ia măsuri pentru a asigura funcționarea serviciilor de protecție și asistență socială, funcționarea corespunzătoare a serviciilor de utilități publice, precum și aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susținători sau altă formă de ajutor și care nu se pot deplasa de la locuință/gospodărie.

Conform Hotărârii CJSU Timiș, se interzice intrarea/ieșirea în/din orașul Făget și satele aparținătoare Bichigi, Temerești și Colonia Mică prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile europene, naționale, județene și comunale.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor din zona carantinată, este operațională linia Telverde pentru informații legate de coronavirus, la numărul 0800 800 358.