ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tiraspolul continuă înrolarea forțată a tinerilor în așa-numita „armată transnistreană” - o formațiune paramilitară ilegală.
 
Asociația Promo-LEX semnalează numeroase cazuri de dezertare, dar și decese din motive necunoscute în armata regiunii separatiste din estul Republicii Moldova și își exprimă îngrijorarea că atât autoritățile naționale cât și cele internaționale manifestă o atitudine pasivă față de încălcarea drepturilor omului în Transnistria, informează Radio România Actualități.

Conform datelor Promo-LEX, în peste 25 de ani de independență a Republicii Moldova, nu există nicio sentință de condamnare pentru înrolarea forțată în regiunea trasnistreană.

Totodată sunt reclamate numeroase abuzuri care s-au soldat cu decesul recruților, susține directorul executiv al Organizației Ion Manole. „Chiar în 2016, potrivit surselor din această regiune /.../, trei persoane au decedat. Intuim că numărul persoanelor decedate ar putea fi mult mai mare, în condițiile în care numărul celor care s-au plâns este foarte mare, pentru un număr atât de mic de persoane din regiunea trasnistreană, care sunt forțate să activeze în aceste structuri paramilitare”.

Tinerii din stânga Nistrului continuă să fie înrolați forțați în structurile paramilitare, pentru că, în cazul în care refuză, recruții riscă o amendă de până la 1700 EURO (care reprezenta la sfârșitul anului 2016, aproximativ 5,5  salarii medii pe economie în regiunea transnistreană) sau până la 2 ani închisoare.

Mai multe cazuri au fost relatate de Organizație, în care recruții au decedat în condiții suspecte sau tentativele de dezertare s-au încheiat cu moartea acestora. Un dosar a fost expediat la CEDO și a fost comunicat între timp guvernelor pârâte, cel al Republicii Moldova și al Federației Ruse.