ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La o săptămână după ce a rămas fără Ordinul Steaua României,  europarlamentarul László Tokes atacă guvernul, despre care spune că "îi provoacă pe secui și unguri" prin legi antimaghiare sau prin "atrocități împotriva tinerilor maghiari".
 
Guvernul României îi provoacă pe secui și unguri prin măsurile antimaghiare din ultimii ani și prin proiecte de legi antimaghiare, afirmă europarlamentarul Tőkés László, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania, citat de Mediafax.

„Guvernul României ne provoacă pe secui și unguri prin acele măsuri antimaghiare din ultimii ani, prin proiecte de legi antimaghiare, prin atrocități împotriva tinerilor maghiari din Târgu Secuiesc sau a primarilor celor mai mari orașe secuiești. Refuzăm această atitudine a majorității și a guvernului majoritar, dorim să devenim din asupriți și din cetățeni și comunități de gradul doi ai României, parteneri ai majorității, ai Guvernului. (…) Ar trebui să se formeze o relație normală de parteneriat între Guvernul României și comunitatea maghiară, o relație de parteneriat între majoritate și minoritate și sistemul de autonomie să fie cuprins în sistemul social general democratic, pentru că această instituție democratică, autonomia, are locul în structura generală democratică a unei țări democratice”, a spus Tokes.

La 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Național "Steaua României" a decis retragerea distincției acordate lui Laszlo Tokes, iar in urmă cu o săptămana Klaus Iohannis a semnat  decretul privind retragerea decorației europarlamentarului.

Principalul motiv al retragerii a fost că, în 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare națională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".