ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Situația steagului secuiesc al lui László Tőkés va fi tranșată la CEDO. Europarlamentarul care calcă în picioare legile românești arborând drapelul secuiesc la biroul său din Oradea vrea acum ca judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului să decidă dacă simbolul așa zisului Ținut Secuiesc, calificat, printr-o sentință definitivă pronunțată de Curtea de Apel Bihor, în noimebrie 2015, ca material publicitar, sau este "un simbol național și istoric".
 
Rămas fără decorația "Steaua României", Laszlo Tokes vrea să rămână măcar cu drapelul secuiesc fluturând la biroul de europarlamentar din Oradea. Și dacă nu și-a găsit dreptatea în România speră să dea de ea la CEDO.

Europarlamentarul László Tőkés se va adresa Curții Europene pentru Drepturile Omului în cazul măsurilor impuse de instanța de contencios administrativ în cazul drapelului secuiesc arborat în iunie 2014 pe balconul sediului biroului său din Oradea, a anunțat marți Biroul de Presă al europarlamentarului. 

Potrivit comunicatului remis Agenției de Presă MTI, la CEDO se va decide dacă drapelul arborat pe clădirea biroului europarlamentarului „și care se află tot acolo și în prezent, trebuie considerat drept material publicitar, așa cum susține justiția, în complicitate cu autoritățile române, sau este considerat un simbol național și istoric, a cărui folosire liberă a fost garantată și de Guvernul României”., scrie rador.

László Tőkés a fost avertizat de Poliția Locală subordonată Primăriei Oradea să îndepărteze drapelul secuiesc, calificat drept materiale de publicitate. 

Eurparlamentarul a solicitat în instanță abrogarea ambelor avertismente. Simbolul așa zisului Ținut Secuiesc a fost calificat, printr-o sentință definitivă pronunțată de Curtea de Apel Bihor, în noimebrie 2015, ca material publicitar, iar Tribunalul Oradea a decis printr-o sentință pronunțată în prima instanță, la începutul lunii mai a acestui an, că avertismentul privind îndepărtarea drapelului regiunii Partium este legal. 

Potrivit motivării Curții de Apel Bihor, drapelul secuiesc este drapel de reclamă, deoarece „prin arborarea sa, reclamantul (László Tőkés) a dorit să atragă atenția publicului asupra actelor sale și asupra acțiunilor inițiate de el și, prin urmare, drapelul a fost arborat cu scop de reclamă” – se mai arată în comunicat.