ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul judecător CCR Toni Greblă a fost achitat vineri în dosarul în care a fost acuzat de trafic de influență, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, constituirea unui grup infracțional organizat și fals în declarații.  Decizia nu este definitivă.

Toni Greblă fusese trimis în judecată de DNA în septembrie 2015. Vineri,  după mai multe amânări, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis să-l achite pe fostul judecător al Curții Constituționale pentru toate infracțiunile de care îl acuzau procurorii: de fals în declarații în formă continuată, trafic de influență, coordonarea unui grup infracțional și operațiuni economice incompatibile cu funcția.


Procurorii DNA  ceruseră la ultimul termen închisoare cu executare pentru fostul senator și judecător CCR. Avocata fostului senator a solicitat eliminarea de la dosar a tuturor probelor fizice, adică a interceptărilor, invocând o decizie a CCR cu nr. 22/2018, potrivit căreia tot ceeea ce se dovedește a fi ilegal în rechizitoriu să fie scos din procese, potrivit Mediafax.

Procurorii arată în actul de inculpare că în perioada 2010-2015 Toni Greblă, care a deținut succesiv funcția de senator și judecător la CCR,  ar fi pretins de la omul de afaceri Ion Bîrcină folosease necuvenite constând în asigurarea unui autoturism în valoare de 56.000 de euro și folosirea gratuită a unui telefon înregistrat pe o firmă.

De asemenea, notează procurorii DNA, în octombrie 2012, acesta ar fi fost susținut în campania electorală cu lipirea a 20.000 de afișe și alte materiale electorale în valoare de 9.000 de lei.

În schimb Greblă i-ar fi promis finului său Bîrcină că va interveni și determina diferiți funcționari publici să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele controlate de Bîrcină să obțină contracte comerciale sau alt tip de facilități comerciale.

În același dosar, sunt judecați și omul de afaceri Ion Bîrcină, Mihai Prundianu, administrator al unei firme, Gheorghe Grecu și Victor Dolghi.

După ce a aflat sentința de achitare în primă instanță în dosarul în care au fost făcute percheziții la fermele de struți, Toni Greblă  afirmat  că decizia arată că magistrații au judecat după probe, nu după faptul că a fost stabilită o țintă în persoana sa.  „Soluția era, după părerea mea, cea firească, iar judecătorii dovedesc tot mai mult că judecă după probele de la dosar, după faptele comise de oameni și nu după ținte stabilite pe traseul SRI- DNA. După o activitate de 35 de ani am fost nevoit să întrerup orice activitate pentru că mi-au spus să nu iau legătura cu nimeni”, a declarat Toni Greblă, la Antena 3.