ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite al Americii rămân pe primul loc și în anul 2017 în topul celor mai puternice armate ale lumii, urmate de Rusia și China, potrivit studiului companiei internaționale Global Firepower.

Potrivit topului, armata americană dispune de cel mai mare buget din lume, iar Rusia dispune de cele mai puternice trupe terestre și are o superioritate în ceea ce privește numărul de tancuri.

În primele zece cele mai puternice armate mai intră India, Franța, Marea Britanie, Japonia, Turcia, Germania și Egipt. În total, în top au intrat133 de state, iar România se clasează pe locul 42. AICI vedeți ce arsenal are armata română

În aprecierea forțelor armate au fost luate în considerație 50 de parametri. Potrivit autorilor studiului, topul presupune nu doar numărul de unități de tehnică militară, ci și nivelul de echilibrare a potențialului militar al țării și diversitatea tehnicilor militare.  

Experții nu au luat în considerație armele nucleare, însă statele care dețin bombe atomice au primit puncte în plus. Unul dintre principalii factori care au fost luați în calcul au fost resursele, motiv pentru care statele cu un număr mai mare al populației au ajuns mai sus în top. De asemenea, s-a luat în considerație poziția geografică a țării, flexibilitatea logistică și cantitatea de resurse naturale.  

Țările care nu au acces la mare nu au fost penalizate din cauza lipsei flotei, însă puterile maritime au pierdut din puncte din cauza lipsa unei diversificări a dotării flotei.   

În afară de aceasta, țările NATO au primit un bonus din cauza posibilității utilizării resurselor alianței.