ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turnătoria în pandemie își face tot mai mult simțită prezența, autoritățile încurajând populația să  anunțe orice încălcare a măsurilor anti coronavirus. Dacă aveți informații că la o petrecere, spre exemplu, nu se respectă măsurile anti-Covid puteți alerta Poliția prin Facebook, potrivit Digi24.
 
Unii au făcut-o deja și aproape de fiecare dată, ofițerii au dat amenzi și au închis localuri.„Credeți că există posibilitatea să fie, de fapt, focare toate aceste locuri de pe litoral?” - a fost întrebat recent ministrul sănătății, Nelu Tătaru. Răspunsul a venit fără echivoc: „Există posibilitatera să devină focare”.

Conform sursei citate, poliția se autosesizează după ce vede imagini pe Facebook de la aceste petreceri.

„Aș putea aminti două cazuri, de la Brașov și de la Ilfov, unde nu s-au respectat numărul de persoane și regulile de distanțare între persoane. În ambele cazuri, s-au dat amenzi de peste 10 mii lei, iar la Brașov, cel puțin, a fost suspendată activitatea societății respective. În cazul de la Ilfov, au fost aplicate amenzi atât organizatorului, cât și beneficiarului și persoanelor care participau la eveniment” - a declarat Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt IGPR.

Sesizările către Poliție se pot face și altfel decât prin modalitatea clasică. Spre exemplu, dacă pe o pagină socială vedeți poze sau clipuri video în care o mulțime de oameni nu respectă măsurile de protecție, puteți folosi, în secțiunea de comentarii, hashtag-ul #politiaromana sau să dați tag paginii de Facebook a Poliției Române. Zeci de astfel de sesizări au fost făcute în ultima săptămână, iar oamenii legii spun că putem folosi această metodă cu încredere, pentru că toate sunt verificate.

În 7 zile, 10.000 de societăți au fost controlate, 100.000 de oameni au fost verificați și s-au dat amenzi în valoare de 500.000 de euro. 

Poliția dă asigurări că nu va opri controalele decât după ce vor scădea infecțiile. În plus, localități sau județe întregi pot fi băgate în carantină.