ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Torționarul Ion Ficior a murit în închisoare, miecuri, la vârsta de 90 de ani. Ficior se afla în penitenciar după ce a fost condamnat anul trecut la 20 de ani de închisoare pentru crimele oribile comise în regimul comunist. Ficior a fost cel de-al al doilea torționar condamnat, după 1989, după Alexandru Vișinescu, pentru crime împotriva umanității.

Administrația Națională a Penitenciarelor a confirmat informația. Ion Ficior era internat la Spitalul Penitenciar Jilava, acolo unde își executa pedeapsa primită anul trecut.

Ion Ficior a fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, dar a deținut și alte poziții în sistemul penitenciar comunist, activând în unitățile carcerale Poarta Albă, Suceava sau Borzești, în anii '50 și începutul anilor '60.

Fostul comandant al coloniei de muncă Periprava a fost găsit vinovat de uciderea a 103 deținuți care au fost ținuți în frig, bătuți și înfometați.

Torționarul Ion Ficior a fost trimis în judecată în august 2014, fiind acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus și coordonat un regim de detenție represiv, abuziv, inuman și discreționar împotriva deținuților politici, în cei cinci ani fiind înregistrate 103 decese.

„Din probele administrate în cauză până la acest moment a reieșit faptul că regimul de detenție aplicat de către Ficior Ioan, în perioada în care a deținut funcții de conducere în cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deținuților politici prin metode directe și indirecte precum: condiții de detenție mizerabile și inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din barăci și aglomerare excesivă; lipsa apei potabile care era înlocuită cu apă murdară scoasă direct din Dunăre; lipsa medicamentelor și a asistenței medicale sau refuzul de a acordă asistență medicală adecvată; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament", au arătat procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție în rechizitoriu.