ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Telenești, Nicolae Grapin, a anunțat duminică, 11 februarie, că parohia a aderat la Mitropolia Basarabiei și s-a pomenit în curtea bisericii cu un grup de preoți și enoriași din alte localități care i-au cerut să rămână în Mitropolia Moldovei, relatează Știripesurse, potrivit unui articol publicat de Europa Liberă Moldova.

„Ieri, după slujbă, am anunțat că biserica a trecut la Mitropolia Basarabiei. Enoriașii au așteptat demult acest anunț. După asta au început tensiunile. Au venit șapte-opt preoți din alte localități, însoțiți de enoriașii lor. Nu-i cunosc pe niciunul. Voiau să închidă biserica și să mă dea afară din lăcașul unde slujesc”, a povestit preotul.

Protestatarii l-au acuzat că „s-a vândut” Mitropoliei Basarabiei și i-au cerut să plece și să lase biserica Mitropoliei Moldovei. La fața locului a venit poliția și a dispersat mulțimea.

Nicolae Grapin este paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Telenești de 27 de ani, iar pe 10 ianuarie 2024 parohia sa a trecut oficial la Mitropolia Basarabiei. El spune că a luat această decizie împreună cu enoriașii din Telenești, care condamnă războiul din Ucraina.

„În al doilea rând, starea financiară. Să nu ne ascundem după deget, Mitropolia Moldovei pune pe seama bisericilor plata impozitelor. Ne sufocau aceste impozite, 8.000 de lei plăteam anual Mitropoliei Moldovei, dar noi avem și alte cheltuieli”, a explicat parohul.

Preotul Ion Marian, protopop de Orhei și responsabil la Mitropolia Basarabiei de chestiunea primirii noilor parohii, spune că mai multe biserici ale Mitropoliei Moldovei au aderat în ultima perioadă la Mitropolia Basarabiei, dar preoții țin în secret această informație.

„Foarte mulți preoți anume de asta nu vor să anunțe public că trec la Mitropolia Basarabiei, pentru că după asta apar confruntări, îi izgonesc. Dar sunt mulți care au trecut și continuă să treacă. În multe parohii, au apărut probleme cu documentația. S-a depistat că Mitropolia Moldovei e proprietară a pământului pe care a fost construită biserica și, în acest caz, e foarte greu să treacă parohia oficial la Mitropolia Basarabiei”, a spus Europei Libere protopopul.

Mitropolia Moldovei vrea să construiască biserici în loc

Solicitat pentru o reacție, vicarul Mitropoliei Moldovei, Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a spus Europei Libere că parohului din Telenești îi vor fi aplicate aceleași sancțiuni canonice ca și celorlalți preoți care au „părăsit samavolnic” Mitropolia Moldovei până acum, adică va fi oprit de la slujbe și, ulterior, caterisit.

„Cu părere de rău, ne putem aștepta la anumite confruntări, pentru că mulți credincioși nu împărtășesc punctul de vedere al preotului. Dacă ei timp de 30 de ani au fost parte a Mitropoliei Moldovei și acum preotul își exprimă opinia subiectivă de a adera la Mitropolia Basarabiei, cum considerați care ar trebui să fie reacțiile?”, a declarat Europei Libere vicarul.

Episcopul mai spune că în unele dintre localitățile în care parohiile au trecut la Mitropolia Basarabiei vor fi construite alte biserici, pentru enoriașii care își doresc să rămână sub oblăduirea Mitropoliei Moldovei.

„Au venit la Mitropolia Moldovei foarte mulți oameni din Ghidighici și Telenești și ne-au spus că își doresc biserică a Mitropoliei Moldovei în localitatea lor. Nu este exclus faptul că va fi construită o nouă biserică în satul Ghidighici și alte localități”, a adăugat Episcopul Ioan Moșneguț.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, zeci de preoți din R. Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, motivul principal invocat de aceștia fiind că Patriarhia Moscovei susține războiul dus de Rusia în Ucraina, mai scrie Știripesurse.