ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tot mai multe defibrilatoare sunt instalate în întreaga țară, și ne întrebăm în mod just dacă acest lucru nu este cauzat de multitudinea de cazuri de stop cardio-respirator, care nu doar că sunt în creștere la nivel mondial, dar chiar duc la decesele multor tineri cu „dosarul medical” curat.

Reprezentanții Filialei Brașov a Caravanei cu Medici au prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, primele două defibrilatoare externe automatizate instalate pe domeniul public, echipamente care au rolul de a asigura intervenția rapidă pentru a salva viața celor care suferă un infarct. Ele au fost instalate în două zone intens circulate, Piața Sfatului și Livada Poștei. Defibrilatoarele au fost donate municipalității de către această asociație ca parte a proiectului „O secundă pentru viață”, inițiat de dr. Alexandru Covaci, scrie BrașovNet.

„Am amplasat două defibrilatoare externe în Brașov, unul în Piața Sfatului și unul Livada Poștei. Ele sunt singurele care pot fi accesate 24 de ore din 24. A doua parte a acestui proiect constă în oferirea de cursuri de prim ajutor în școlile din jurul zonei unde am amplasat aceste defibrilatoare. După cum știți, în România există foarte puține defibrilatoare amplasate în locuri publice. Pe lângă asta, nu foarte mulți știu să le folosească, și mai puțini au noțiuni elementare de resuscitare cardio-pulmonară. Practic, prin acest proiect, și amplasarea defibrilatoare lor și oferirea cursurilor de resuscitare în școli, vom închide cercul salvatorilor și vom avea un proiect cu adevărat cu succes. Gândiți-vă că în primele trei minute după un stop cardiac, creierul moare. Timpul de răspuns a unei ambulanțe în Europa este de opt minute. Dacă nu avem noțiunile acestea, practic acel om care suferă un stop cardiac, un om care poate fi salvat, pierde această luptă”, a declarat dr. Alexandru Covaciu

Primarul Allen Coliban a specificat necesitatea existenței acestor echipamente medicale de prim ajutor, în contextul deceselor cauzate de stopurile cardio-respiratorii. 

Aceste defibrilatoare sunt foarte importante, în primul rând dacă ne uităm la impactul deceselor cauzate de stopuri cardio-respiratorii care ar putea fi evitate. Vorbim de sute de mii de astfel de cazuri anual. Cred că mulți dintre noi avem astfel de exemple în familii. Personal, tatăl meu a decedat în urma unui stop cardio-respirator care ar fi putut fi evitat. Ar fi putut fi salvat. Avem nevoie de astfel de infrastructură în spații publice și cu atât mai mult în zonele cele mai tranzitate. Iar Brașovul este, pe lângă unul dintre orașele mari din România, și un oraș turistic; faptul că avem amplasate primele două astfel de defibrilatoare externe automate în Piața Sfatului și în Livada Poștei este un lucru foarte bun. Mă bucur că există un plan și un proiect și de conștientizare și de educare în rândul elevilor, pentru că fiecare dintre noi ar trebui să stăpânim aceste manevre în acordarea primului ajutor”, a precizat primarul Allen Coliban..

„A fost un proiect în cadrul programului de finanțare Brașov Heroes al Fundației Comunitare, ajuns anul acesta la a IX-a ediție. Considerăm că este un proiect relevant pentru comunitatea noastră, un proiect unic prin faptul că nu a mai existat așa ceva implementat, și este clar de ce este extrem de important: fiindcă salvează vieți și va salva vieți de acum încolo mulți ani de zile. Bineînțeles, e important să avem și aceste cursuri de prim ajutor, ca să fie cât mai multe persoane care să știe să folosească defibrilatorul. «Caravana cu medici» este a doua oară într-un proiect de finanțare la noi. Sperăm să colaborăm și în continuare cu ei. Sunt două defibrilatoare amplasate în momentul de față, dar ne dorim să fie cât mai multe, în toate cartierele Brașovului”, a explicat Laura Popeea, directorul executiv al Fundației Comunitare.

Amintim faptul că defibrilatoare au fost instalate și în București, Iași și Timișoara de curând, cazuri despre care ActivenNews a scris AICI și AICI.

Foto-captura: