ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 1 octombrie 2023, soprana Patricia Burda Janečková a murit de cancer la sân. Avea doar 25 de ani, informează Opera Wire.

Într-o declarație oficială pe Facebook se arată: "Cântăreața de operă și musical a pierdut lupta curajoasă cu o boală agresivă. S-a stins din viață la 1 octombrie 2023, înconjurată de grija tandră a soțului ei, Vlastimil Burda, și a celor dragi. Ea a lăsat o moștenire de durată prin înregistrările sale audio și vizuale, asigurându-se că va rămâne cu noi pentru totdeauna."

Soprana și-a anunțat pentru prima dată diagnosticul pe rețelele de socializare la 9 februarie 2022, când a intrat pe rețelele de socializare și a spus: "Dragi prieteni, acest an trebuia să fie plin de concerte frumoase și spectacole de teatru. Totul s-a schimbat. În urmă cu câteva zile, medicii mei mi-au spus că mă așteaptă o mare luptă. Cancerul a fost, este și va fi printre noi, deși am crezut întotdeauna că tinerețea este egală cu sănătatea. Rezultatele biopsiei au arătat cancer la sân. Cu inima strânsă, trebuie să părăsesc scena pentru o vreme și să anulez toate concertele pentru a putea lupta și a mă vindeca pe deplin. Dar asta nu înseamnă că mă opresc din cântat! De îndată ce îmi voi recăpăta puterea, voi cânta și voi înregistra pentru voi. E nevoie de mai mult pentru a mă învinge! Voi fi recunoscătoare pentru orice sprijin, chiar și prin intermediul Fondului de dotare "Pentru artiști", care a fost creat pentru a sprijini artiștii, dezvoltarea lor, proiectele și ajutorul în situații dificile de viață."

Născută la 18 iunie 1998 în Münchberg, Germania, din părinți slovaci, Janečková a început să cânte de la vârsta de patru ani și a urmat cursurile Academiei de Muzică și Arte Dramatice Janáček după școala primară.

Primul ei spectacol public a avut loc la Teatrul Antonín Dvořák, unde a cântat pentru prima dată cu Orchestra Filarmonicii Janáček. Janečková a continuat să câștige emisiunea TV Talentmania.

În 2014, a câștigat concursul internațional de canto la Concorso Internazionale di Musica Sacra din Roma. A continuat să fie invitată frecvent la Teatrul Național Moravo-Silezian, la Rudolfinum din Praga, la Orchestra Simfonică Radio Cehia și la Festivalul de Muzică Janáček.

Janečková și-a lansat primul album în 2011 și a înregistrat, de asemenea, un CD de Crăciun alături de Vilem Veverka.

Soprana se căsătorise în iulie 2023.
 
Ar putea fi o imagine alb-negru cu 1 persoană, zâmbind, costum și text