ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că preferă, în contextul amenințărilor teroriste și al crizei din Grecia, o amânare a aderării României la zona euro, dar și la Schengen. 

Într-un interviu acordat Digi24, Traian Băsescu a vorbit despre adoptarea euro şi intrarea în spaţiul Schengen

„Am fost un adept fără rezerve al proceselor de integrare a României în UE. Noi mai avem două procese la care suntem restanţi, în raport cu obligaţiile asumate prin Tratatul de aderare: să îndeplinim condiţiile de intrare în spaţiul Schengen şi aici încă mai avem nişte probleme pe justiţie şi să îndeplinim condiţiile de aderare la euro.

După mine, cei care vorbesc de Europa cu două viteze sunt nişte naivi sau necunoscători. Toate tratatele de aderare a ţărilor conţin toate elementele unei Europe unificate, unei Europe unice, nu cu două viteze, numai că diferenţa o face prezenţa în zona euro şi în Schengen", a spus fostul şef al statului.

Traian Băsescu a mai subliniat faptul că în condiţiile actuale îşi doreşte să ştie frontiera şi zona euro păzită de români. 

„Vreau să mă credeţi că astăzi, când văd riscurile teroriste, prefer ca frontiera să fie păzită de grăniceri români, şi să nu mă las pe ce s-o întâmpla pe frontiera franceză, ce s-o întâmpla pe frontiera olandeză, pe cea bulgărească, ce s-o întâmpla pe frontiera italiană sau grecească şi văzând riscurile teroriste, îmi dau seama că singurul mod de a fi în siguranţă este să ne păzim singuri frontiera.

Să nu fie un şoc pentru dvs, o spun ca om care a militat pentru Schengen fără rezerve şi în 2012, dacă nu se întâmplau evenimentele din vară, România intra în spaţiul Schengen, dar acum vreau să ştiu frontiera păzită de români, la fel şi cu euro”, a mai precizat Băsescu