ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Traian Băsescu este vizat de o anchetă deschisă de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) al UE și Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România, cu privire la o posibilă infracțiune de deturnare de fonduri europene în cadrul unui proiect al Primăriei Municipiului București, aprobat și început în mandatul de primar general al fostului președinte al României.

Proiectul viza dotarea cu utilități a zonei de nord a Capitalei, de care ar fi beneficiat omul de afaceri Puiu Popoviciu, aflat în prezent la Londra și condamnat definitiv în 2017 la 7 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul Ferma Băneasa, au declarat surse juridice pentru Profit.ro.

Potrivit legislației europene, dat fiind că este vorba de bani din bugetul Uniunii Europene, speța ar putea ajunge, fie de la OLAF, fie de la DNA, la noul Parchet European condus de Laura Codruța Kovesi, după operaționalizarea deplină a noii instituții.
 
Cei de la OLAF nu au infirmat și nici confirmat explicit informația, invocând exigența de a proteja „confidențialitatea oricărei posibile investigații și a posibilelor proceduri judiciare subsecvente, datele personale și drepturile procedurale”.
 
Traian Băsescu a numit-o pe Laura Codruța Kovesi procuror general în 2006 și procuror-șef al DNA în 2013. În 2016, Traian Băsescu susținea că procurorul general ar trebui să îi aresteze pe ex- șefa DNA, Laura Codruța Kovesi și pe ex adjunctul SRI, Florian Coldea, după dezvăluirile făcute publice de Sebastian Ghiță privind întâlnirile din vilele SRI dintre acesta din urmă, Koveși, Coldea și șeful de stație al CIA.