ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prezentăm astăzi partea a doua a investigației semnate de Vasile Gotea, publicată în Cotidianul și pe care ActiveNews o găzduiește cu acordul autorului.

 O societate comercială privată din Harghita a pus stăpânire pe județul Mureș

Dorim să facem cunoscut modul în care o societate comercială, privată, din județul Harghita, Societatea Comercială Ocolul Silvic de Regim GheorgheniS.A., condusă de Dr. Ing. Melles Előd, a ajuns să obțină administrarea a peste 165.000 de hectare de teren, în județul Mureș, fiind înlăturată printr-o așa-zisă „licitație” Direcția Silvică Mureș, care deține capacitate tehnică (sedii de administrare,mijloace de transport, utilaje etc.), capacitate științifică (studiile și calificarea personalului, proiecte în derulare, experiență în domeniul conservării biodiversității, bază materială pentru realizarea de studii și cercetări, exestența unui institut de cercetări în cadrul RNP, numit ICAS), capacitate financiară (profitul realizat, proiecte europene finanțate), parteneri actuali și potențiali, colaboratori și specialiști în studii științifice, necesare unei gestionari judicioase a unui areal atat de vast acoperit cu paduri (fiind pe primul loc în țară la veniturile obținute din vânzarea masei lemnoase), primind la licitația amintită punctaj ,,zero” la partea de infrastructură.

La începutul anului 2010, mai precis în data de 20 ianuarie, Borbely Laszlo, ministrul Mediului și Pădurilor la acea vreme, a emis un Ordin al Ministrului, nr.55/20.01.2010, prin care Situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu necesită structuri proprii de administrare. Cu alte cuvinte, situl de interes european, care până la acea dată nu avea structuri de administrare reglementate prin legislația românească, va fi administrat de către UN CUSTODE.

Prin această șmecherie, Parcul natural Defileul Mureșului Superior, cu suprafață de 9.146 de hectare, în perimetrul căruia sunt incluse casele, curțile oamenilor, bisericile, școlile, primăriile, fânețele, pășunile, cimitirele și pădurile oamenilor din comunele Deda, Răstolița, Lunca Bradului și Stânceni, parc ce face parte din Situl Natura 2000 ,,Călimani-Gurghiu”, și-a deschis porțile spre o administrare străină de județul Mureș.

Practic, acest Ordin, făcut, să zicem, cu dedicație specială, reglementa faptul că cine va lua în administrare Parcul natural Defileul Mureșului Superior va atrage automat în administrare Situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu, practic 136.000 de hectare, în mare parte suprafață împădurită, din masivele Călimani și Gurghiu.

Citește articolul integral AICI.