ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Transparency International Romania solicită instituțiilor din administrația publică centrală și locală să facă publice informațiile privind achizițiile efectuate pe perioada stării de urgență, iar autorităților competente să verifice legalitatea contractelor semnate în ultimele două luni.
 
„Având în vedere că atât pe plan intern, cât și pe plan internațional sunt numeroase semne de întrebare și suspiciuni cu privire la modul în care au fost acordate diverse contracte din fonduri publice sub pretextul stării de urgență, Transparency International Romania solicită administrației centrale și locale să facă publice toate informațiile privind achizițiile efectuate în ultimele două luni, cu respectarea legislației în vigoare", se arată într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Conform sursei citate, pentru achizițiile publice directe este necesară publicarea a cel puțin următoarelor informații: referat de necesitate, nota justificativă privind alegerea procedurii de atribuire prin achiziție directă, nota justificativă prin care se estimează valoarea contractului, justificarea opțiunii pentru achiziția de la operatori economici care nu sunt înregistrați în SICAP.

Prin acest exercițiu de transparență, achizițiile efectuate vor putea fi monitorizate inclusiv de către cetățenii direct interesați de modul în care sunt administrate fondurile publice. În schimb, instituțiile care nu vor răspunde acestui demers vor da dovadă de opacitate și de intenția de a ascunde de cetățeni anumite decizii luate sub pretextul urgenței, afirmă Transparency International România.

"Totodată, solicităm instituțiilor cu atribuții de control și combatere a corupției, precum Curtea de Conturi și Direcția Națională Anticorupție, să efectueze un control al modului de gestionare a resurselor publice, respectiv să verifice legalitatea achizițiilor derulate în perioada stării de urgență. Transparency International Romania urmărește cu deosebită atenție modul în care instituțiile publice respectă legislația în domeniu și criteriile de transparență și va semnala public neregulile sesizate. Ne alăturăm astfel demersurilor similare derulate la nivelul mișcării globale anticorupție Transparency International, pentru a semnala vulnerabilitățile și pentru a crește responsabilitatea socială, în contextul creșterii riscurilor de corupție pe fondul pandemiei COVID-19”, se precizează în comunicat.