ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Polițiștii din Cluj au ridicat peste 152.000 de articole pirotehnice, fără documente legale, în urma unui control în trafic, informează pagina oficială a Poliției Române.

În urma unui control în trafic, polițiștii au oprit un autoturism în care se aflau doi bărbați, de 18 și 25 de ani, ambii din județul Suceava.

În urma controlului, polițiștii au descoperit în autoturism 600 de pachete cu conținut pirotehnic, în total peste 152.000 de articole, pentru care cei doi nu au putut prezenta acte de proveniență.

De asemenea, în urma verificărilor, polițiștii au stabilit că aceștia nu erau autorizați pentru a desfășura activități de comerț sau transport ale unor mărfuri din această categorie.

Într-un comunicat, Poliția Română amintește situațiile în care nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice:

"1) între orele 24.00 și 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;

2) la o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu peste 4 niveluri;

3) la o distanță mai mică de 500 de metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze.

Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este interzisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 și 4 este permisă numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean și avizul inspectoratului județean de poliție pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an".

În timp ce în categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracție foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliți), categoriile 2, 3 și 4 se referă la articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior și exclusiv de către pirotehnicieni.