ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parodontoza este afectiunea pe care nu multa lume o depisteaza la timp si care poate duce la pierderea dintilor. Boala parodontala este intalnita frecvent la adulti, dar nu este exclus sa apara si la copii. Simptomele specifice pentru debutul bolii sunt usoare, motiv pentru care multi oameni aleg sa le ignore si sa nu se prezinte la un cabinet stomatologic.

Primul stadiu al parodontozei este gingivita. Ea poate fi recunoscuta prin inflamatia gingiilor si prin sangerarea lor, mai ales in timpul periajului dentar. Daca ai aceste simptome, este indicat sa mergi la o clinica de specialitate, pentru ca tratamentul este mult mai usor si mai putin costisitor decat cel de care vei avea nevoie mai tarziu.

Parodontoza superficiala este cel de-al doilea stadiu al bolii. In timpul acestei etape, este afectat parodontiul, zona danturii formata din tesutul gingival si osos. Pacientul se poate confrunta cu infectii gingivale, iar dintii sai pot deveni mobili. Daca el nu merge la medic pentru a beneficia de un tratament parodontoza, se instaleaza ultimul stadiu al bolii si isi poate pierde intreaga dantura. 

In ce consta tratamentul pentru parodontoza?

Asa cum am mentionat si mai sus, daca te vei prezenta la o clinica stomatologica in primul stadiu al bolii, tratamentul va fi simplu. Va trebui sa faci doar sedinte de igienizare profesionala. Mai mult decat atat, in timpul vizitei la clinica, medicul specialist te va invata cum sa iti periezi corect dintii si ce metode suplimentare de curatare a danturii sa folosesti. 

In cazul in care a trecut mult timp de la primele simptome si boala s-a agravat, vei avea nevoie de un tratament parodontoza mai complex. Daca inflamatia a patruns in zona dintre gingie si dinte, va fi necesara eliminarea completa a tesutului perimat. Procedura se numeste chiuretaj in camp inchis si presupune curatarea tesutului si clatirea zonei afectate cu substante antiseptice.

Chiar daca denumirea acestui tratament pentru parodontoza te-ar putea speria, trebuie sa stii ca nu este dureros, fiind realizat sub anestezie. Urmatorul pas este ca specialistul sa monitorizeze evolutia bolii, iar la nevoie, sa repete procedura.

Atunci cand dintii au inceput sa devina mobili din cauza parodontozei, nu mai exista niciun dubiu ca osul care ii sustine este grav afectat de boala. In acest caz, medicul va realiza o igienizare profesionala a dintilor, un chiuretaj in camp inchis, iar apoi va introduce in zona afectata si o substanta de tip antibiotic. Acest tratament parodontoza va ajuta organismul sa se vindece.

Cum sa previi boala parodontala?

Intrucat principala cauza a aparitiei parodontozei este ingrijirea orala deficitara, ca sa previi boala este important sa iti periezi dintii de doua ori pe zi, sa folosesti ata dentara, apa de gura si dusul bucal. In plus, este recomandat sa renunti la fumat, deoarece este un viciu care poate avea consecinte grave asupra danturii. 

Daca te confrunti cu aceasta boala, alege clinica stomatologica Dental Excellence pentru a beneficia de cel mai bun tratament parodontoza! Tehnicile folosite de catre medicii acestei clinici pot regenera tesuturile si pot stabiliza dintii, salvandu-ti, astfel, dantura. Nu mai sta pe ganduri si programeaza-te la o consultatie!