ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trei aeronave AWACS din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control au ajuns astăzi în România, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, și vor executa zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței, scrie ȘtiriPeSurse.

Aeronavele AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, aterizeaz[ marți, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianței în regiunea Mării Negre”, a anunțat Ministerul Apărării, potrivit sursei citate.

Instituția a precizat că, pentru a răspunde la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezența aeriană în Flancul Estic al Alianței cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere și avioane cisternă.

„Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele rusești în aropierea granițelor NATO. Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței”, a mai precizat ministerul.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, vineri, într-o postare pe Facebook, că aeronava AWACS poate detecta avioane de la sute de kilometri depărtare, ”contribuind categoric la apărarea teritoriului NATO și, implicit, al României”.

Mircea Geoană a apreciat că „acest ochi atotvăzător din cer va furniza României, prin NATO, informații critice, în timp real, despre orice mișcare tactică și operațională și va sprijini sistemul Alianței de alertă rapidă”.

„Cerul și teritoriul României sunt in deplină în siguranță”, a adăugat Mircea Geoană.
 
 
 
O primă aeronavă din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control a aterizat, marți, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni. La scurt timp după aceasta au aterizat și celelalte două avioane AWACS. Aeronavele vor executa misiuni din țara noastră în următoarele două luni, potrivit DefenseRomânia.