ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Mănăstirea Putna va aduna pentru trei zile credincioși din întreaga zonă a Moldovei, dar și din întreaga țară, cu ocazia hramului mare al mănăstirii, Adormirea Maicii Domnului.
 
Activitățile au început încă de seara trecută, de la ora 21:00, la mănăstirea bucovineană urmând să fie întâmpinată delegația condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care va aduce coroana reconstituită a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Coroana va fi depusă în Casa Domnească a mănăstirii.

Un element de noutate anul acesta îl constituie și redeschiderea liniei de cale ferată spre Putna. Calea ferată spre Putna a fost inaugurată în 1898, când localitatea făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, fiind anexată odată cu întreaga Bucovină. În 1920, pe această cale ferată au călătorit Regele Ferdinand I și Regina Maria în prima vizită în Bucovina după Marea Unire. În 2012, circulația cu trenul pe linia Dornești - Rădăuți - Putna a fost oprită.

Astăzi, activitățile de la Mănăstirea Putna au început de la ora 9, când au fost scoase moaștele Sfântului Iacob Putneanul din Paraclisul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel" și au fost depuse în baldachinul din incinta mănăstirii. La ora 13.30 a avut loc la Gara Putna ceremonia de redeschidere a căii ferate spre Putna, iar de la ora 18:00 coroana va fi dusă din Casa Domnească în biserica voievodală și va fi depusă pe mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare de către Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, împreună cu soborul mănăstirii. Ziua se va încheia cu slujba de Priveghere în cinstea Maicii Domnului, care este transmisă live pe Facebook de Trinitas TV.


Miercuri, 15 august, marele hram al Putnei va debuta la ora 6.30 cu slujba Aghesmei mici și Taina Sfântul Maslu, iar de la ora 7.00 va fi citit Acatistul Adormirii Maicii Domnului. Sfânta Liturghie arhierească săvârșită cu ocazia hramului va începe la ora 9.30. Ziua se va încheia cu slujba Privegherii în cinstea Sfinților Martiri Brâncoveni și a ctitorilor Mănăstirii Putna, oficiată de la ora 18.00.

Joi, pe 16 august, va avea loc pomenirea ctitorilor, fiind citit Acatistul Sfinților Martiri Brâncoveni, va fi săvârșită Sfânta Liturghie cu pomenirea ctitorilor Mănăstirii Putna și  va fi oficiată slujba Parastasului pentru pomenirea ctitorilor. Manifestările se vor încheia joi, de la ora 20.00, cu o seară de muzică clasică și poezie creștină, desfășurată la Arhondaricul „Mitropolit Visarion Puiu". Invitatul principal va fi violonistul Tudor Andrei. Pelerinii care vor veni la Putna cu trenul vor putea vizita gratuit Muzeul mănăstirii, prezentând biletul de călătorie.