Judecătorii de la Tribunalul București au decis sâmbătă arestarea preventivă pentru 30 de zile a Sorinei Pintea, directorul Spitalului Județean din Baia Mare, după un flagrant și o percheziție desfășurate vineri de procurorii DNA în biroul acesteia, pentru o presupusă luare de mită. Decizia judecătorească nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel București.

Potrivit procurorilor DNA, Sorina Pintea ar fi luat mită de la o societate comercială căreia i-a fost atribuit contractul pentru proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare a blocului operator de chirurgie cardiovasculară și toracică. Anchetatorii au reținut-o pe directoarea spitalului pentru 24 de ore, ducând-o la București unde a fost prezentată, sâmbătă, instanței de judecată, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, care a fost aprobată de judecători, nefiind însă decizie definitivă.

„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect "proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.

În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 29 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a informat Direcția Națională Anticorupție, sâmbătă, pe pagina web proprie