ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Instanța de fond a anulat hotărârea senatului Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava care obligă studenții să prezinte dovada de vaccinare pentru cazarea în cămine, informează clujust.ro, potrivit Știri pe Surse.

Prin sentința nr. 540/08.09.2021 a Tribunalului Suceava s-a dispus anularea art. 2 lit.a și b din Hotărârea nr. 29/2021 a Senatului Universității Ștefan cel Mare din Suceava prin care studenții care doreau să se cazeze în căminele Universității erau obligați să prezinte dovada vaccinului Covid (măcar prima doza de vaccin) sau test PCR negativ.

Pentru cazul prevăzut de lit.c , respectiv al prezentării adeverinței medicale că s-au vindecat de Covid-19, adeverință eliberată cu cel mult 6 luni de zile înaintea cazarii, nu s-a solicitat anularea.

S-a dispus și suspendarea executării acestor dispoziții din Hotărârea Senatului Universității Suceava în privința reclamantului până la soluționarea definitivă a cauzei.

Universitatea poate ataca cu recurs sentința.

Soluția pe scurt:

„Respinge excepțiile invocate prin întâmpinare ca nefondate. Admite acțiunea. Anulează art. 2 lit. a) si b) din Hotărârea nr. 29 din 22 aprilie 2021 adoptată de Senatul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Respinge cererea în despăgubiri ca neîntemeiată.

Admite cererea de suspendare. Suspendă, în ce-l privește pe reclamant, executarea dispozițiilor art. 2 lit. a) si b) din Hotărârea nr. 29 din 22 aprilie 2021 adoptată de Senatul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, până la soluționarea definitivă a cauzei.

Onorariul avocatului din oficiu Barabaș Liliana în cuantum de 940 lei, conform Delegației pentru asistentă obligatorie nr. 1942/2021, se va avansa din fondurile Ministerului Justiției. Obligă pârâta să plătească statului suma de 1010 lei cu titlul de cheltuieli judiciare, din care 70 lei taxe de procedură și 940 lei onorariu avocat.

Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare în ce privește cererea de suspendare și în termen de 15 zile de la comunicare în ce privește acțiunea în anulare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Suceava, sub sancțiunea nulității.”
 
Avocata Elena Radu a comentat pe această temă:
 
„Senatul Universitatii Stefan cel Mare din Suceava a dat o hotărâre, nr. 29 din 22 aprilie 2021. 
Zmei fiind, s-au apucat sa conditioneze cazarea în cămine a studenților de testare/va../trecere prin boala. 
Un student, CĂLUȘ FLORIN, a atacat si a castigat in prima instanta. 
Instanta a anulat prevederea din hotarare privitoare la testare si va.... 
Hotararea instantei nu este executorie si este supusă recursului. 
Insa, partea buna este ca studentul a făcut si cerere de suspendare a hotararii Senatului Universitatii si s-a suspendat hotararea Senatului referitoare la cazarea in camin conditionat de testare /vaccinare, in privinta lui, pana la solutionarea definitiva a cauzei. 
Nu prea inteleg de ce nu a cerut si anularea literei c) - trecere prin boala in ultimele 6 luni. Poate indeplinea conditia asta si o fi crezut ca nu e cazul sa atace. 
Insa, daca se va respinge recursul si se va anula definitiv art 2 lit a si b din Hotararea Senatului nr. 29/2021, ramane conditia ca in camine pot fi cazati numai studentii care au trecut in ultimele 6 luni prin boala (de la lit c). 
Asa ca ... alti studenti sa mai introduca o actiune pe toate cele 3 litere (art 2 lit a, b, c)”, a scris Elena Radu pe Facebook.

De remarcat că măsuri similare de condiționare a accesului studenților în spațiile de cazare și învățământ sunt contestate în mai multe centre universitare, printre care enumerăm, fără a ne limita la: Iași, București, Cluj-Napoca.