ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul de Sănătate al statului New York a ordonat anularea unei nunți hasidice prevăzută pentru luni a nepotului unui rabin, cu aproape 10.000 de invitați, de teama răspândirii infecției COVID-19, relatează duminică agenția spaniolă EFE, citată de Agerpres și ȘpS.

Știrea l-a ultragiat pe guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, care a dat-o ca exemplu de AȘA NU! în conferința sa de presă pe tema infecției cu coronavirus, în care a anunțat și că cinematografele new-york-eze urmează să se deschidă începând cu 23 octombrie.

Nunta era plănuită să se desfășoare la Sinagoga sectei hasidice Satmar originară din Satul Mare și la Academia Talmudică din cartierul evreiesc din Brooklyn, New York. Mirii sunt nepoți ai Marelui Rabin hasidic Zalman Leib Teitelbaum (foto), a transmis televiziunea americană WCBS, citată de Daily Mail

Nunta urma să aibă loc în cartierul Williamsburg din Brooklyn, - unde există o amplă comunitate ultraortodoxă - și deși regiunea nu este inclusă în așa numitele "zone roșii" ale comitatului, a fost emis un ordin de interdicție a reuniunilor în masă, potrivit unui comunicat al guvernatorului Andrew Cuomo, scrie agerpres.ro.

Secta haisidcă a fost înființată la Satu Mare în 1905, în perioada ocupației austro-ungare, de către rabinul Joel Teitelbaum, care se intitulase Rabinul de Satu Mare. După al doilea Război Mondial, când s-a reînființat la New York, a devenit una dintre cele mai mari secte hasidice dinastice și anti-sioniste din lume, cu un număr de circa 70.000 de membri. Rabinul Jeol a fost succedat de nepotul său, Moise Teitelbaum, ulterior dinastia împărțindu-se între Aaron Teitelbaum și Zalman Teitelbaum.

Joel Teitelbaum avea relații bune cu Regele Carol al II-lea, cu care îl vedeți mai jos într-o fotografie din 1936, iar comunitatea evreiască trăia liniștită în România. Până la momentul Diktatului de la Viena. După ocupația Ardealului de Nord de către naziștii germani și horthyștii unguri a început și vânătoarea de evrei. Comunitatea evreiească din zonă a fost concentrată în ghetoul din Satu Mare. Rabinul a reușit să scape cu trenul Kastner pelcat de la Budapesta în Elveția, dar circa 18.000 de evrei din Satu Mare au fost trimiși de unguri în lagărele naziste. Ajuns la New York, rabinul Teitelbaum se stabilește în Brooklyn.

În unele zone din Brooklyn, mai ales în cele cu o prezență majoritară a comunității evreiești ultraortodoxe, s-au înregistrat noi focare de contagiere din septembrie iar Primăria a amenințat cu impunerea măsurilor de izolare în cazul unei escaladări a cazurilor.

O anchetă, realizată cu privire la această nuntă, releva participarea a până la 10.000 de persoane la acest eveniment, asftel încât directorul Departamentului de Sănătate al statului, Howard Zucker, a semnat acest ordin de interdicție pentru depășirea numărului de persoane permise în contextul pandemiei. O altă nuntă a sectei Satmar a reunit, de asemenea, mii de participanți.

S-au înregistrat focare și în cartierul Queens și în alte zone cu o prezență masivă a evreilor ultraortodocși, precum și în cartierele Rockland și Orange, însă această comunitate a refuzat să respecte ordinele statului și a participat la proteste masive pe străzile din Brooklyn (foto).

 

Joi, rata contagierilor a urcat cu 11,26 % față de 8,40 % raportată în ajun. SUA au ajuns la 8.040.922 de cazuri confirmate și la 218.455 de decese asociate noului coronavirus, potrivit unui bilanț independent realizat de Universitatea Johns Hopkins, transmit sursele citate mai sus.