ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Activul avocat basarabean Iulian Rusanovschi ne semnalează un act de vandalism antiromânesc care ar trebui să intre rapid în atenția MAE și a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor: Cimitirul Eroilor Români din Fălești a fost profanat pe cruci cu însemne rusești folosite de armata Rusiei în războiul din Ucraina și pe troiță cu o zvastică, conform propagandei rusești care prezintă România ca o țară fascistă care a ocupat Basarabia până la „eliberarea” ei de către Armata Roșie (apud, între alții, V. Kuzmin, ambasadorul lui V. Putin la București). Redăm în continuare nota inimosului avocat preocupat de soarta monumentelor istorice românești din Basarabia:

„La Fălești a fost denigrat chipul lui Hristos și vandalizat cimitirul eroilor români prin mâna unor "pravoslavnici” afectați iremediabil de virusul propagandei bolșevice.

Ex-deputatul socialist (al cărui bunic a fost deputat in Kazahstan) Oleg Savva, s-a laudat pe pagina sa de Facebook că aceasta vandalizare este o reacție legitimă a oamenilor din Fălești împotriva Legii votate ieri în Parlament cu privire la interzicerea unor simboluri.

Este condamnabil că niște indivizi care dețin cetățenia R. Moldova au ajuns sa vandalizeze cimitirul unde sunt înhumați peste 300 eroi căzuți in cel de-al Doilea Război Mondial, majoritatea fiind de origine din plasa (raionul) Fălești.

Solicit Consiliului Raional Fălești (Fântâna Sergiu) să depună plângere la Procuratură pentru acest act de vandalism și sa întreprindă toate acțiunile necesare pentru identificarea infractorilor și tragerea lor la răspundere penală.

Rușine celor care au ridicat mâna împotriva chipului lui Hristos și au vandalizat o operă comemorativă de război de interes național!”

ACTUALIZARE MAE sub fotografie

ACTUALIZARE:

„Declarația Ambasadei României privind vandalizarea Cimitirului Eroilor Români din Fălești

Ambasada României în Republica Moldova s-a autosesizat în legătură cu vandalizarea cimitirului din localitatea Fălești, dedicat Eroilor Români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. 

Ambasada condamnă cu fermitate acest act iresponsabil și provocator și își exprimă încrederea că autoritățile competente din Republica Moldova vor lua măsuri ferme și imediate de identificare și tragere la răspundere a făptașilor.

Intre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova a fost semnat, la 3 martie 2012,  Acordul privind regimul juridic al mormintelor  de război românești situate pe teritoriul Republicii Moldova, prin care este reglementată protejarea mormintelor de război românești și dreptul la odihnă veșnică al militarilor români căzuți în luptă și al victimelor civile române ale războiului.

În cimitirul de la Fălești sunt înhumați peste 300 eroi căzuți in cel de-al Doilea Război Mondial, majoritatea fiind de origine din plasa (raionul) Falesti.”, se mai arată în Comunicatul difuzat de Ambasada României de la Chișinău.


Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews