ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce originea COVID-19 a fost din nou supusă unei noi examinări, fostul președinte american, Donald Trump, a cerut, joi, Chinei să plătească 10 trilioane de dolari Statelor Unite și întregii lumi, informează The Week.

Trump, care a  a pierdut alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut, a afirmat în repetate rânduri despre China că nu a fost transparentă în privința originii COVID-19 și a considerat-o responsabilă pentru decesele și devastarea economică provocate de pandemie. Afirmațiile sale privind originea virusului de la Institutul de Virusologie din Wuhan fuseseră respinse de timpuriu de ”experți”, dar în ultimele săptămâni au existat apeluri pentru a cerceta originea COVID-19.


Trump a emis joi o declarație în care susținea: "Acum toată lumea, chiar și așa-numiții "inamici", încep să spună că președintele Trump a avut dreptate în legătură cu virusul din China care provine din laboratorul Wuhan. China ar trebui să plătească 10 trilioane de dolari SUA și lumii pentru moartea și distrugerile pe care le-a provocat".

În declarație, Trump l-a luat în vizor și pe Anthony Fauci, care a fost șeful campaniei de coordonare împotriva COVID-19 și care s-a confruntat adesea cu fostul președinte în ceea ce privește gestionarea pandemiei. Fauci fusese inițial sceptic în legătură cu afirmațiile lui Trump potrivit cărora COVID-19 s-ar fi scurs dintr-un laborator chinezesc. În declarația lui Trump se spunea: "Corespondența dintre  Fauci și China are un sonor prea zăngănitor  pentru ca cineva să o ignore".

Trump se referea la e-mailurile lui Fauci făcute publice de guvernul american (disponibile AICI, împreună cu analiza ActiveNews) , în care i se spunea la începutul pandemiei că virusul avea "caracteristici neobișnuite". Republicanii au indicat aceste e-mailuri pentru a susține că Fauci știa de la bun început despre activitatea de la Institutul de Virusologie din Wuhan.