ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte Donald Trump a afirmat duminică că a refuzat un acord care ar fi permis eliberarea unui fost pușcaș marin în schimbul unui cunoscut traficant de arme rus, potrivit dailymail.

Fostul președinte a accesat în weekend platforma sa de socializare, Truth Social, pentru a critica decizia succesorului său, Joe Biden, de a-l elibera pe Viktor Bout în schimbul vedetei WNBA, lesbiana Brittney Griner, recent arestată pentru posesie de marijuana, abandonându-l pe pușcașul marin Paul Whelan, închis de peste 10 ani.

Trump a declarat că a refuzat un acord care l-ar fi eliberat pe Bout - supranumit „Negustorul Morții" din cauza afacerilor sale cu arme cu un cartel columbian de droguri și cu grupuri teroriste - în schimbul lui Paul Whelan, un fost pușcaș marin american care ispășește mai mult de un deceniu într-un gulag pentru acuzații de spionaj despre care oficialii americani spun că sunt false.

Cu toate acestea, Trump insistă că ar fi reușit să îl scape pe Whelan de pedeapsa cu închisoarea și a negat că Griner ar fi fost vreodată arestată în Rusia pentru contrabandă cu doze de marijuana în țară.

Comentariile sale, însă, vin în timp ce administrația Biden subliniază că lucrează cu omologii săi de la Kremlin pentru a-l elibera pe Whelan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, afirmând că administrația "încă negociază" eliberarea acestuia.

În postarea sa de duminică, Trump a sugerat că nu merită să se pună în discuție problemele de securitate pentru a-l elibera pe traficantul de arme în vârstă de 56 de ani în schimbul fostului pușcaș marin.

„Nu aș fi făcut înțelegerea pentru o sută de oameni în schimbul cuiva care a ucis un număr incalculabil de oameni cu afacerile sale cu arme”, a scris fostul președinte, afirmând că a refuzat opțiunea de a-l elibera pe Whelan în schimbul lui Bout.

„L-aș fi scos totuși pe Paul, așa cum am făcut cu un număr record de alți ostatici”, a continuat el, precizând: „Afacerea pentru Griner este nebună și proastă.”

„Arestare nici măcar nu s-ar fi întâmplat în timpul administrației mele, a susținut el, dar dacă s-ar fi întâmplat, aș fi scos-o de acolo, repede!”. 

Dar alții s-au grăbit să sublinieze că, atunci când a fost întrebat despre Paul Whelan în 2019, el a spus pur și simplu reporterilor: ”Ne ocupăm de asta”.  

Whelan este deținut într-o colonie penală din Rusia din decembrie 2018, când a fost arestat în timpul unei călătorii la Moscova. El a fost condamnat doi ani mai târziu pentru acuzații de spionaj și a fost condamnat la 16 ani într-o închisoare de maximă securitate.

De atunci, el a pierdut aproximativ 20% din greutatea corporală, a dezvăluit fratele său, David, într-un interviu acordat vineri la Good Morning America, în timp ce familia sa continuă să fie îngrijorată de sănătatea sa mentală și fizică.

Între timp, Griner tocmai a fost arestată în luna februarie, după ce autoritățile au acuzat-o că avea droguri - mai exact ulei de marijuana - în bagajele sale pe un aeroport din Moscova.

Ulterior, ea a mărturisit infracțiunea, într-un aparent efort de a cere o sentință mai ușoară.

Dar, după mai puțin de un an petrecut în închisorile rusești, Griner a ajuns înapoi în SUA vineri, 9 decembrie. De atunci, criticii au atacat Casa Albă pentru că a schimbat cunoscutul traficant de arme cu o vedetă a baschetului feminin - în loc să ceară eliberarea lui Whelan.

Unii republicani au sugerat chiar că președintelui îi pasă mai mult de celebritate decât de membrul serviciului american, care a declarat ulterior la CNN că este ținut „ostatic" în colonia penală.

El a implorat Casa Albă să „facă tot ce poate pentru a mă aduce acasă", în timp ce se confruntă cu încă 12 ani în gulag.

„Sunt foarte dezamăgit că nu s-a făcut mai mult pentru a se asigura eliberarea mea, mai ales că se apropie aniversarea a patru ani de la arestarea mea', a declarat Whelan într-o convorbire telefonică cu postul de televiziune.  Am fost arestat pentru o crimă care nu a avut loc niciodată. Nu înțeleg de ce mai stau încă aici', a mai spus el. 

Whelan a continuat apoi spunând că speră ca Biden „să facă tot ce poate pentru a mă aduce acasă, indiferent de prețul pe care ar trebui să îl plătească în acest moment”.

Comentariile sale, însă, au fost făcute în momentul în care s-a aflat că oficiali ai Pentagonului și-au exprimat îngrijorarea față de administrația Biden cu privire la eliberarea lui Bout.

Aceștia l-ar fi avertizat pe președinte că Bout s-ar putea întoarce la traficul de arme acum că s-a întors în țara sa natală.

Așa-numitul Negustor al Morții a fost arestat în 2008 în Thailanda și a fost condamnat trei ani mai târziu pentru conspirație în vederea uciderii de americani prin vânzarea de arme în valoare de zeci de milioane de dolari către FARC, un grup narco-terorist din Columbia.  

De asemenea, a fost asociat cu încercarea de a vinde arme talibanilor și Al Qaeda și a fost ofițer de informații în Uniunea Sovietică.

Însă Bout a susținut în repetate rânduri că este un om de afaceri legitim și a negat că ar avea vreo legătură cu Kremlinul.

Cu toate acestea, schimbul de prizonieri a fost luat în derâdere pe scară largă în Rusia, locuitorii de acolo susținând că au avut parte de partea cea mai bună a înțelegerii.

„Faptul că Rusia a împins schimbul lui Bout, pe care America nu a vrut în mod fundamental să îl dea de mulți ani, chiar acum înseamnă că, la fel ca în "Nașul", le-am făcut o ofertă care nu poate fi refuzată”, s-a lăudat Maria Butina în limba rusă pe canalul său Telegram. 

„Aceasta este o poziție de forță, tovarăși”, a adăugat Butina, care a fost expulzată înapoi în Rusia în 2019 după ce a ispășit o pedeapsă de 18 luni în SUA pentru că a acționat ca agent străin neînregistrat în alegerile prezidențiale din 2016. 

Iar în urma acordului, președintele rus Vladimir Putin a declarat că este dispus să efectueze mai multe schimburi de prizonieri cu Statele Unite în viitor, precizând că și el a considerat că țara sa a beneficiat de pe urma schimbului.

„Nu refuzăm să continuăm această activitate în viitor”, a declarat Putin după ce Bout a ajuns acasă la Moscova, unde a fost întâmpinat ca un erou, iar Griner a aterizat la San Antonio, Texas, la primele ore ale dimineții de vineri.

El a spus că „totul este pe masă” și a subliniat „compromisurile” găsite în trecut.

„Acesta este rezultatul negocierilor și al căutării de compromisuri. În acest caz, au fost găsite compromisuri și nu refuzăm să continuăm această muncă în viitor', a declarat Putin în timpul unei conferințe de presă susținute vineri dimineață în Kârgâzstan.

De asemenea, un oficial de rang înalt de la Casa Albă a declarat vineri la CNN că ei cred că Moscova va continua să negocieze un acord în privința lui Whelan pentru că există „lucruri pe care le doresc în această lume”. 

„Ne-am arătat deschiderea de a vorbi despre ceea ce este de fapt disponibil pentru noi și am obținut doar ca răspuns o cerere pentru ceva ce nu ne este disponibil', a spus oficialul.