ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte Donald Trump a anunțat joi că va interzice guvernului federal să folosească termeni precum „dezinformare" pentru a descrie discursul intern dacă va fi reales, relatează theepochtimes.

Într-o înregistrare video publicată de New York Post, Trump a declarat că, dacă va fi desemnat învingător în 2024, unul dintre primele sale acte executive va viza regulile federale privind discursul. Clipul asemănător unei reclame îl arată pe Trump făcând anunțul în fața a două steaguri americane.

„În termen de câteva ore de la învestirea mea, voi semna un ordin executiv care va interzice oricărui departament sau agenție federală să colaboreze cu orice organizație, afacere sau persoană, pentru a cenzura, limita, clasifica sau împiedica discursul legal al cetățenilor americani", a spus Trump.

„Voi interzice apoi ca banii federali să fie folosiți pentru a cataloga discursul intern ca fiind „dezinformare”. Și voi începe procesul de identificare și concediere a fiecărui birocrat federal care s-a implicat în cenzura internă - direct sau indirect - indiferent dacă este vorba de Departamentul Securității Interne, Departamentul Sănătății și Serviciilor Umane, FBI, Departamentul de Justiție, indiferent cine sunt", a adăugat el.

Începând de săptămâna trecută, mai mulți jurnaliști au publicat tranșe din „Dosarele Twitter", promovate de noul proprietar al Twitter, Elon Musk, care au dezvăluit modul în care contul lui Trump a fost suspendat la începutul anului 2021, precum și modul în care oficialii și campaniile au comunicat cu directorii Twitter prin canale secundare.

Cel de-al 45-lea președinte a propus, de asemenea, o „Declarație a drepturilor digitale" care „ar trebui să includă dreptul la un proces digital echitabil - cu alte cuvinte, oficialii guvernamentali ar trebui să aibă nevoie de un ordin judecătoresc pentru a retrage conținutul online, nu să trimită cereri de informații, cum a fost trimisă de FBI către Twitter".

„În plus, toți utilizatorii cu vârsta de peste 18 ani ar trebui să aibă dreptul de a renunța în totalitate la moderarea și curatoria conținutului și să primească un flux de informații nemanipulat, dacă doresc acest lucru", a declarat Trump.

După ce și-a preluat mandatul în 2021, președintele Joe Biden a cerut instituțiilor de presă și firmelor de socializare să abordeze ceea ce a spus că este dezinformarea în jurul COVID-19 și a vaccinurilor.

„Fac un apel special către companiile de social media și către mass-media: Vă rugăm să vă ocupați de dezinformarea care se află în emisiunile dumneavoastră", a declarat Biden la începutul acestui an. „Trebuie să înceteze. COVID-19 este unul dintre cei mai formidabili inamici cu care s-a confruntat vreodată America. Trebuie să lucrăm împreună, nu unul împotriva celuilalt".

Cu câteva luni înainte, Biden a declarat reporterilor că Facebook, Twitter și alte platforme „omoară oameni", permițând ca anumite afirmații despre virus să prolifereze.

La o săptămână după alegerile de la jumătatea mandatului, Trump a anunțat la complexul său Mar-a-Lago că se va lansa într-o a treia campanie pentru președinție, dar de atunci a păstrat un profil relativ scăzut.

Trump a făcut puține declarații politice după discursul său din 15 noiembrie prin care și-a declarat candidatura și se pare că nu a părăsit Florida pentru a face campanie sau a organiza mitinguri. Între timp, republicanii au înregistrat performanțe scăzute în timpul alegerilor parțiale din 2022, după ce „meteorologii” au prezis un „val roșu" atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat.

La câteva zile după ce și-a anunțat candidatura, procurorul general Merrick Garland's a numit un consilier special, Jack Smith, pentru a conduce investigațiile privind provocările electorale ale lui Trump în 2020 și gestionarea dosarelor de când a părăsit funcția. FBI a percheziționat casa lui Trump în august, recuperând ceea ce procurorii Departamentului de Justiție spun că erau materiale clasificate.

Între timp, Trump s-a confruntat cu controverse pentru o întâlnire la cină cu rapperul Kanye West și cu comentatorul politic Nick Fuentes. Pe Truth Social, fostul președinte l-a descris pe West ca fiind un „om cu probleme grave" în confirmarea întâlnirii: „I-am spus să nu candideze, este o pierdere totală de timp, nu poate câștiga".

Contul de Twitter al lui Trump, care are în prezent aproximativ 90 de milioane de urmăritori, a fost recent reintrodus de Musk după ce directorul general al Tesla a realizat un sondaj care a arătat că majoritatea utilizatorilor îl doreau pe fostul președinte înapoi pe platformă. Până în prezent, Trump nu a folosit contul său cândva extrem de popular și a declarat presei că va continua să folosească în schimb Truth Social.

Un purtător de cuvânt al campaniei lui Trump a declarat pentru Yahoo că concursul din 2024 „este un maraton, iar planul nostru de joc este pus în aplicare, chiar dacă calendarul prezidențial nu a fost încă stabilit, iar ciclul de la mijlocul mandatului din 2022 tocmai s-a încheiat".

„Ne concentrăm pe construirea operațiunii și pe crearea unei fundații pentru a duce o campanie copleșitoare, cum nu s-a mai văzut până acum", a spus purtătorul de cuvânt. „Construim echipe în statele cu vot anticipat și ne asigurăm că suntem poziționați pentru a câștiga."

Până în prezent, niciun alt republican nu a anunțat o candidatură la alegerile prezidențiale din 2024. Au existat speculații că fostul vicepreședinte Mike Pence, fostul guvernator al Carolinei de Sud Nikki Haley și guvernatorul Floridei Ron DeSantis ar putea candida. Spre deosebire de ceilalți, DeSantis nu a indicat în mod public că va organiza o campanie în 2024.