ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trump susține că agențiile federale au refuzat să investigheze "trișorii" electorali. În schimb, Departamentul de Justiție și FBI "îi vizează și îi hărțuiesc pe cei care se plâng de trișori", a spus fostul președinte, conform Epoch Times.

Toate cazurile penale depuse împotriva sa implică situații care au avut loc cu mai mulți ani în urmă și, prin urmare, reprezintă o interferență în alegeri, afirmă Trump.

"Procurorii democrați au așteptat ani de zile pentru a aduce acuzații, astfel încât să poată interveni în alegerile prezidențiale din 2024", a scris el într-o postare pe Truth Social pe 19 iulie, anticipând ultima punere sub acuzare. "Au parte, însă, de o mare ripostă!".

Dar detractorii lui Trump spun că acesta merită examinarea și ar trebui să fie tras la răspundere pentru faptele ilegale pe care ei cred că le-a comis.
 
Cei mai aprigi critici ai săi susțin că el și-a convocat "mulțimea" de susținători la Washington, la 6 ianuarie 2021, pentru a "răsturna" guvernul.
 
Potrivit actului de acuzare, Trump se confruntă cu patru acuzații federale care decurg dintr-o anchetă a consilierului special Jack Smith: conspirație pentru fraudarea Statelor Unite, conspirație pentru obstrucționarea unei proceduri oficiale, obstrucționarea și încercarea de obstrucționare a unei proceduri oficiale și conspirație pentru a priva cetățenii de "libera exercitare" a drepturilor constituționale.

Aceasta este a doua punere sub acuzare care rezultă din ancheta dlui Smith. Fostul președinte se confruntă separat cu 40 de capete de acuzare legate de presupusa păstrare de documente clasificate în locuința sa de la Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida.

Echipa lui Trump a descris noua punere sub acuzare ca fiind un atac motivat politic.

"Acesta nu este nimic altceva decât cel mai recent capitol corupt din încercarea patetică continuă a familiei infracționale Biden și a Departamentului de Justiție înarmat de a interfera cu alegerile prezidențiale din 2024, în care președintele Trump este candidatul incontestabil și conduce cu o marjă substanțială", a declarat un purtător de cuvânt al campaniei lui Trump într-un e-mail.

"Dar de ce au așteptat 2 ani și jumătate pentru a aduce aceste acuzații false, chiar în mijlocul campaniei câștigătoare a președintelui Trump pentru 2024? De ce a fost anunțată a doua zi după ce marele scandal al escrocului Joe Biden a izbucnit de pe holurile Congresului?".

Actul de punere sub acuzare de 45 de pagini (pdf) îl acuză pe Trump de o presupusă "conspirație" implicând eforturile sale de a contesta rezultatele alegerilor din 2020.

"Scopul conspirației a fost acela de a anula rezultatele legitime ale alegerilor prezidențiale din 2020 prin utilizarea unor afirmații cu bună știință false de fraudă electorală", se arată în rechizitoriu.

Acesta enumeră, de asemenea, șase presupuși co-conspiratori. Patru dintre ei sunt avocați. Unul a fost un oficial al Departamentului de Justiție, iar altul a fost consultant politic. Niciunul nu este menționat.

Presupusa conspirație, potrivit actului de acuzare, a inclus răspândirea de "afirmații false de fraudă electorală" și organizarea de electori supleanți în șapte state. Actul de acuzare face referire la afirmații specifice ale dlui Trump și ale aliaților săi privind fraude electorale în state precum Georgia, Pennsylvania, Michigan și Arizona. Ea se bazează în principal pe declarații ale unor oficiali care au fost folosite anterior pentru a contesta acuzațiile de fraudă electorală.

De asemenea, se afirmă că Trump și-a încurajat susținătorii să vină la Washington sub ceea ce se susține că a fost o "așteptare falsă că vicepreședintele avea autoritatea și ar putea folosi rolul său ceremonial în cadrul procedurii de certificare pentru a inversa rezultatul alegerilor".

Smith, într-o scurtă conferință de presă la 1 august, a numit evenimentele din 6 ianuarie 2021 "un asalt fără precedent asupra sediului democrației americane", unul "alimentat" de minciuni menite să perturbe "funcția fundamentală" a guvernului de a conduce și certifica alegerile. Avocatul special a adăugat că va solicita un "proces rapid".

Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump a declarat într-un comunicat că fostul președinte "a respectat întotdeauna legea și Constituția, cu sfatul multor avocați foarte pricepuți".

"Aceste vânători de vrăjitoare ne-americane vor eșua, iar președintele Trump va fi reales la Casa Albă pentru a ne salva țara de abuzurile, incompetența și corupția care curg prin venele țării noastre la niveluri nemaiîntâlnite până acum", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Trump urmează să se prezinte la un tribunal federal din Washington la ora 16.00 pe 3 august.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews