Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că Guvernul a aprobat ordonanța de urgență pentru modificarea legilor Justiției, precizând că nu a mers la „Comsia de la Veneția pentru a solicita sau lua aprobare”. 

„Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul Justiției. Suntem în momentul în care se încheie momentul de dezbateri pe cele trei legi ale justiției. A fost publicată și cea de-a treia lege, care urmează să intre în vigoare mâine. Pentru corelarea unora dintre cele trei legi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneția pentru preluarea unora dintre solicitările scrise, explicite ale CSM. Pentru alte corelări, Guvernul a adoptat prezenta ordonanță de urgență. Noi considerăm și eu, ca ministru al Justiției, consider că modificările aduse legilor justiției se vor dovedi benefice pentru activitatea de înfăptuire a justiției, pentru cetățeni, pentru suplimentarea garanțiilor de realizare a drepturilor și libertăților fundamentale”, a spus Toader. 

Tudorel Toader a explicat că nu a mers la Comisia de la Veneția pentru a negocia soluțiile din ordonanța de urgență. 

„Eu nu am mers la Comisia de la Veneția în aceste săptămâni pentru a negocia, cum am auzit în spațiul public, soluțiile din ordonanța de urgență. Nu am mers la sediul Comisiei de la Veneția nici pentru a solicita și a lua aprobare pentru aceste soluții. Nu am mers la sediu pe cont propriu, fără o prealabilă dezbatere cu decidenții din țară”. 

În sinteză, care sunt principalele modificări. În primul rând, se mărește vechimea necesară în magistratură pentru cei care vor dobândi funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, funcțiile de conducere de la DNA și DIICOT, care momentan sunt de opt ani, deci durata va fi vechimea minimă de 15 ani. În al doilea rând, la Ministerul Justiției, când se fac acele interviuri pentru a se propune președintelui republicii diferitele candidaturi pentru funcții de procurori de rang înalt, ne recomandă Comisia de la Veneția să dăm dovadă de mai multă transparență. În ordonanță am preluat modelul de la CSM și pe viitor, de la momentul intrării în vigoare a ordonanței, respectivele interviuri vor fi transmise, vor putea fi văzute de oricine e interesat în momentul interviului sau din arhivă, la o dată ulterioară”. 

„O altă modificare. Astăzi, când vorbim, detașările de procurori, inclusiv în funcție de conducere, se realizează de către secția de procurori de la CSM, când e vorba despre funcții la nivel de parchete de pe lângă Judecătorie, parchete de pe lângă Tribunal, parchete de pe lângă Curtea de Apel. Când e vorba de funcții la Parchetul de pe lângă Înalta Curte, la DNA, la DIICOT, potrivit reglementării, detașarea o dispune procurorul general al României. S-a vorbit de separarea carierelor între procurori- judecători ca în legătură cu cariera procurorilor să decidă secția de procurori a CSM, cariera judecătorilor- secția de judecători a CSM. Această procedură va reveni doar secției de procurori de la CSM și pentru abordare unitară”. 

„Atât la DIICOT, cât și la DNA, crește vârsta sau vechimea în profesie pentru a putea accede la 10 ani. Pe viitor, să fii procuror la DNA sau DIICOT va fi nevoie de o experiență de 10 ani. Se consolidează și statutul procurorului detașat la DNA sau DIICOT, în sensul că procurorul-șef poate să-i revoce din structură dacă le aplică cea mai redusă sancțiune: avertismentul. Viitorii procurori vor beneficia de drepturile procurorilor detașați în condițiile legii”, a mai spus Toader. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews