Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a comentat miercuri pasivitatea președintelui Iohannis, care afirma cu o zi in urmă că nu se grăbește cu revocarea șefei DNA. Mai mult, șeful statului, sfidând decizia CCR, a propus dezbateri publice și chiar organizarea unui referendum care să clarifice semnele de întrebare ridicate de motivarea Curții Contituționale în cazul Koveși. 

Tudorel Toader, consideră că modul în care acționează președintele Iohannis reprezintă „cel mai periculos precedent pentru statul de drept”, informeaza Agerpres.

ImunoMedica


„În lunga mea experiență în sistemul judiciar, cred că ceea ce face președintele astăzi este cel mai periculos precedent pentru statul de drept. Este cel mai periculos precedent pentru că este prima dată când un demnitar de rang înalt, să nu spun la cel mai înalt nivel, pune în discuție respectarea și aplicarea Legii fundamentale, aplicarea și respectarea unei decizii a Curții Constituționale”, a declarat Toader, miercuri, la un post de televiziune.

În opinia sa, în cazul nerespectării deciziei CCR se va ajunge la un diferend între puterile statului, care vor trebui să găsească soluții de rezolvare. 

„Ministrul Justiției reprezintă o autoritate în sens constituțional, dar de data aceasta nerespectarea Constituției capătă dimensiunea unui diferend de rang constituțional între puterile statului și puterile statului urmează să caute soluția acestei nerespectări a deciziei", a precizat Toader. 

Întrebat dacă rolul CSM în revocarea procurorilor de rang înalt a fost diminuat în urma deciziei CCR, ministrul Justiției a răspuns: „CSM are rol consultativ, avizul pe care îl dă e un aviz consultativ, ceea ce înseamnă că rolul CSM nici n-a crescut, nici n-a scăzut”.


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.