ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Justiției a anuntat, joi, după întâlnirile pe care le-a avut cu procurorii Elena Iordache și Bogdan Licu, că va declanșa procedura de selecție a unui nou procuror general al României, urmând ca în aprilie, atunci când îi expiră mandatul lui Augustin Lazăr, să fie deja ales un înlocuitor. Ministrul Justiției nu poate veni să stârnească intrigi într-o instituție, ci trebuie să ia legătura cu conducătorul acesteia, a declarat, în replică, procurorul Augustin Lazăr, anunță Agerpres.

„Voi merge la minister și voi declanșa procedura de numire a noului procuror general. La finalul lunii aprilie îi expiră mandatul (lui Augustin Lazăr - n.r.) și procedura se derulează între timp și în felul acesta, până la expirarea perioadei, vom avea un nou procuror general", a declarat Tudorel Toader la ieșirea din sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Întrebat dacă magistratul Corina Mândrilă de la Curtea de Apel București este agreat pentru postul de procuror general al României, Toader a explicat că nu pot exista favoriți la acest moment, în contextul în care procedura de numire nu a fost declanșată încă.

Selecția unui nou procuror general a fost anunțată la doar o zi după intrarea în vigoare a OUG de modificare a legilor justiției, care a schimbat și procedura, în sensul ca avizul este dat de plenul CSM, nu de Secția de Procurori, ca până acum, nu este impusă condiția de vechime și candidatul poate fi și judecător.