ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță că până la sfârșitul anului va decide dacă va propune demiterea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Joi seara, la Antena 3, ministrul Justiției a precizat că în decizia sa va cântări raportul Inspecției Judiciare. El a oferit și un posibil deznodământ: după deciziile CCR în care s-a stabilit că DNA a încălcat Constituția, iar șefa DNA a încălcat legea în urma demiterii unei procuroare, Kovesi va trebui să răspundă.

”Constituția oferă suficiente garanții pentru a preveni abuzuri și încălcări și să conducă, în secundar, la sancționarea acestora. Fiecare avem obligația să respectăm legea și libertatea să o încălcăm, cu consecința răspunderii. Într-un fel sau altul va exista o răspundere a lui Kovesi. Dacă voi decide revocarea ei, voi anunța. E obligația mea să valorific raportul Inspecției Judiciare, nu pot să-l neglijez. Voi prezenta rezultatul public, indiferent care va fi el. O parte a publicului va fi de acord, altă parte mă va critica. Eu am cerut Inspecției Judiciare să facă un control la DNA și la Ministerul Public, la Parchetul General. Decizia o voi lua anul acesta, în scurt timp. Noi când vorbim de procurori sau judecători folosim aceeași sintagmă, sunt magistrați, chiar dacă statutele diferă. Procurorii își desfășoară activitatea sub ministrul Justiției. Asta nu înseamnă că se uită în dosare și dă sugestii și indicații. Din această perspectivă, aș sublinia cerința constituțională ca și procurorul să rămână în limitele competenței pe care le are. Să și respecte faptul că magistratul aplică legea și nu creează legea. CSM dă acel aviz consultativ și nu conform””, a spus Tudorel Toader, conform stiripesurse.ro.