ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un interviu acordat marți seara la Antena3, Ministrul Justiției a vorbit despre scandalul protocoalelor desecretizate care tulbură apele din poltica și justiția românească. Tudorel Toader a afirmat că ar trebui să se stabilească dacă aceste protocoale dintre servicii și instituțiile din justiție conțin lucruri ilegale în baza cărora au fost condamnați oameni. Și dacă se va dovedi că așa s-a întâmplat, spune Tudorel Toader, atunci vor trebui anulate anumite condamnări.  Mai mult, Toader susține  că se poate ajunge chiar la anchetarea penală semnatarilor protocoalelor.

„Problema este alta: Ce facem în urmă cunoașterii nu a faptului că au existat protocoale, ci a conținutului protocoalelor? Stăm și ne mirăm, stăm și arătăm cu degetul? Să nu uităm: în baza acestei colaborări s-au derulat procese, au fost condamnați oameni. Întrebarea este așa: Dacă noi știm că pe lângă lege au fost astfel de instrumente, poate mai sunt, pe baza lor au fost condamnați oameni, putem să spunem noi într-un stat de drept că asta e condamnarea sau trebuie să facem ceva, nu numai să scoatem conținutul protocolului, ci și un caracter nelegal și pe baza acestuia și condamnările nedrepte pe care unii le-au primit? Trebuie văzut dacă protocoalele au adăugat la lege, au avut caracter nelegal, dacă pe baza acestor nelegalități s-a ajuns la condamnări nelegale, netemeinice. Numai pe calea aceasta putem vorbi de o reparație corectă”, a declarat Tudorel Toader.

Potrivit ministrului Justiției, dacă se va constata că aceste protocoalele au fost nelegale, se poate cere în instanță revizuirea unor pedepse. „Trebuie să vedem dacă semnatarii, adăugând la lege, nu s-au substituit legiuitorului”, a declarat ministrul Toader, adăugând că se poate ajunge inclusiv la anchetarea penală semnatarilor protocoalelor.