În data de 24.06.2020 pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local al comunei Berzasca apare aprobarea unui contract cadru de vânzare cumpărare a nu mai puțin de 23 de parcele de teren intravilan cu scopul de a desfășura activități legate de domeniul turismului.
 
Primarul Furdui Petru Nicolaie prezenta ca o oportunitate de dezvoltare turistică de neratat această vânzare și mai presus poate aduce resurse vitale comunități noastre.
 
În fapt planul acestui adevărat tun funciar era pus la cale de multă vreme înainte, căci doar actele de pe masa consilierilor locali erau atent pregătite de arhitecții acestui tun, din aparatul primarului, dar și cu sprijinul celui fără de care nu ar fi putut face jongleriile economice, evaluatorul ANEVAR - DAN GRECU, cel care în data de 11.06.2020 se înregistrează la Primăria Berzasca pentru a evalua terenurile ce urmau a fi vândute, pentru a stabili cota de piață.
 
Acest evaluator scrie în documentele prezentate consilierilor că terenul este liber de imobile și că se află în intravilanul comunei COZLA, dar nu specifica însă partea plină a paharului, că au ieșire spre BALTA COZLA cu acces direct la DUNĂRE, că terenul este propice pentru construcții, și mai mult prezintă doar părțile negative precum lipsa utilităților. Acesta consemnează negru pe alb că nu sunt rețele de energie electrică, nici de apă sau canalizare. Dumnealui nu a găsit nici măcar rețea de telefonie și nici măcar semnal la telefonul mobil. Astea fiind spuse acesta evaluează rapid din pix terenul la prețuri infime, de aproximativ 20 de ori mai mici decât cele din anunțurile de la mica publicitate de pe site-urile de profil.

Spre bucuria primarului se aprobă totul cu sprijinul consilierilor locali duși de nas raportul de evaluare.Si nu așteaptă prea mult și stabilește data licitației 30 iulie 2020, dată pe care noi nu am găsit-o prin anunțurile online, dar îl vom întreba pe domnul primar în baza legi 544 a liberului acces la informații de interes public.
 
Apar și documentele cu prețul "pieței" stabilit la aproximativ 5 euro pentru un metru pătrat de teren, iar parcelele pregătite la 1000 de metri pătrați fiecare.
 
După ce am consultat mai multe site-uri de profil, am găsit mai multe terenuri la prețul de 80 - 100 euro pentru un metru pătrat de pământ pe aceeași șosea națională DN 57 cu asfalt pe care domnul membru ANEVAR nu a observat-o în raportul de evaluare de 5 euro metru pătrat.

În data de 30 iulie la Berzasca este forfotă mare, apar cumpărători, dar unii chiar însoțiți de potențiali investitori care uni dintre ei n-au relatat că au intrat în contact chiar cu Petru Nicolaie, care le-ar fi sugerat că dacă vor să cumpere teren aici, trebuie sa discute exclusiv cu el.

Din calculele noastre valoarea prejudiciului, dacă acele terenuri ar fi fost evaluate la nivelul pieței chiar și în aceste vremuri grele ar fi de 1,7 milioane Euro, adică mai bine de 80e în minus pentru un metru pătrat pentru comunitatea de pe malul Dunării.

Dar să privim situația de ansamblu și din punct de vedere istoric, primii locuitori ai așezării COZLA au fost germani aduși să lucreze la drumului de la Moldova Nouă și maghiari aduși să supravegheze lucrările. Totodată, s-a intensificat exploatarea cărbunilor și între 1830 - 1850 s-au deschis minele nr. 1-6 iar în 1876 mina „Ida”. Așadar, Cozla a fost mai mult o colonie minieră și nu s-a dezvoltat în mod deosebit. În 1911 s-a introdus curentul electric.
În perioada interbelică a fost asimilată comunei Berzasca. La reorganizarea administrativă din 1966 a fost făcut sat aparținător comunei Berzasca. Iar la recensământul din 2002, localitatea Cozla avea 116 locuitori, din care 107 români, 7 cehi, un maghiar și un sârb. Acum ne dăm seama că toți acești ani aceasta localitate a fost privită de către inițiatori acestei afaceri funciare ca pre o vacă de muls, curentul electric introdus acum mai bine de 100 de ani, a fost subit întrerupt, locuitori "invitați" în blocurile ANL din Berzasca și așa însuși arhitectul turnului funciar Primarul Comunei Berzasca a reglat lucrurile în stil mafiot, prin acțiuni subversive, subevaluare, intimidare și umilirea populației de acolo, acțiune ce a decurs în forma continuată mai mulți ani până când spre totala să satisfacția a ajuns "cu aducere la îndeplinire" pentru departamentul de urbanism vânzarea primei porțiuni de terenuri.

Acum actele sunt făcute, vânzările încheiate! Ne rămân doar întrebările cum se 1000 de metri la Dunăre costa doar 5000 de euro?

La ce proprietari vor ajunge defapt acele trenuri și care va fi prețul real?
 
Oare primarul din Berzasca Furdui Petru Nicolaie a avut vreodată reala intenție de a dezvolta turismul, prejudiciind afacerile familiei sale?

Dar, la acestea ne va răspunde timpul! Și momentul alegerilor locale din 27 septembrie.