ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele tunisian, Kais Saied, a suspendat parlamentul și l-a demis pe premierul Hichem Mechichi, după ce o zi de proteste împotriva partidului de guvernământ a adus criza politică a țării la un punct culminant, relatează The Guardian.

Mulțimile pline de aplauze au inundat rapid străzile capitalei Tunis după anunțul făcut duminică de Saied, sărbătorind și claxonând, scene care au amintit de revoluția din 2011 care a adus democrația și a declanșat protestele din primăvara arabă care au convulsionat Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, președintele parlamentului, Rached Ghannouchi, a denunțat mișcările ca fiind o lovitură de stat și un atac asupra democrației.

La primele ore ale zilei de luni, Ghannouchi, care este și șeful celui mai mare partid din parlament, Ennahda, de inspirație islamistă, a sosit la parlament, unde a declarat că va convoca o sesiune în semn de sfidare față de Saied.

Dar armata era staționată în afara clădirii și l-a împiedicat pe fostul exilat politic în vârstă de 80 de ani să intre.

"Sunt împotriva strângerii tuturor puterilor în mâinile unei singure persoane", a declarat el în fața clădirii parlamentului. Anterior, el i-a îndemnat pe tunisieni să iasă în stradă, așa cum au făcut în ziua revoluției din 2011, pentru a se opune acestui demers.

Zeci de susținători ai Ennahda s-au confruntat cu susținătorii lui Saied în apropierea clădirii parlamentului, schimbând insulte în timp ce poliția îi ținea la distanță, după cum au arătat imaginile televizate ulterior.

”Îi avertizez pe toți cei care se gândesc să recurgă la arme... și oricine trage un glonț, forțele armate vor răspunde cu gloanțe", a declarat președintele tunisian. 

În cursul zilei de duminică, mii de tunisieni au mărșăluit în mai multe orașe pentru a protesta împotriva partidului de guvernământ, pe care l-au acuzat de proastă gestionare economică, corupție și eșec.

"Poporul vrea dizolvarea parlamentului", a scandat mulțimea.

Mai mulți protestatari au fost arestați, iar un jurnalist a fost rănit când mulțimea a aruncat cu pietre, iar poliția a tras cu gaze lacrimogene.

Saied a afirmat în declarația sa că acțiunile sale sunt în conformitate cu constituția și a citat articolul 80 pentru a suspenda imunitatea membrilor parlamentului.

"Constituția nu permite dizolvarea parlamentului, dar permite suspendarea activității sale", a declarat președintele, citând articolul 80 care permite o astfel de măsură în caz de "pericol iminent".

"Mulți oameni au fost înșelați de ipocrizie, trădare și jaf asupra drepturilor poporului", a mai spus el.

Saied a declarat că va prelua puterea executivă "cu ajutorul" unui guvern condus de un nou șef numit chiar de președinte.