ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni Alianței Nord-Atlantice „sprijinul său concret” în conflictul din Siria, transmite AFP, citată de Agerpres

„Așteptăm un sprijin concret din partea tuturor aliaților noștri. NATO este într-un proces critic în care ea trebuie în mod clar să-și demonstreze solidaritatea Alianței” cu Turcia, a declarat liderul turc după o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfășurată la Bruxelles.

Ankara dorește ca NATO să aplice integral deciziile luate între 2012 și 2015 de a sprijini apărarea aeriană turcă, a explicat președintele Erdogan.

Vizita acestuia la Bruxelles intervine după decizia sa de a deschide frontierele Turciei pentru trecerea migranților și a refugiaților aflați pe teritoriul său, pentru a forța țările europene să-și aducă sprijinul la ceea ce el numește „soluțiile politice și umanitare turce în Siria”.

Aproximativ un milion de persoane din provincia siriană Idlib, din nord-vestul Siriei, s-au îndreptat către frontiera turcă după o ofensivă a regimului Assad, susținută de aviația rusă, ceea ce pus Ankara sub presiune. De când a intervenit militar peste granița cu Siria, Turcia a pierdut doar în februarie peste 50 de soldați în Idlib, în urma unor atacuri întreprinse de forțele armate ale Damascului, care încearcă să preia controlul regiunii, dominate de rebeli.

„Aliații noștri ar trebui să-și arate solidaritatea cu țara noastră, fără discriminare și fără a pune condiții politice”, a pledat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Acesta a reproșat Greciei că învinovățește Turcia pentru criza migranților. La rândul lor, autoritățile elene s-au confruntat recent cu un flux de migranți fără precedent, după ce Turcia a decis brusc să-și permeabilizeze granița cu U.E., în ciuda unei înțelegeri de întrajutorare convenite cu Bruxelles-ul, prin care Ankara se angaja să mențină refugiații pe teritoriul său, în schimbul unor stimulente bănești.

În baza acordului din 2016 cu Uniunea Europeană, Ankara s-a angajat să stopeze valul de migranți în schimbul unui ajutor financiar din partea blocului comunitar. Considerând acest ajutor insuficient și dorind să exercite presiuni asupra Bruxelles-ului pentru a susține Turcia în conflictul sirian, președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat în urmă cu zece zile deschiderea frontierelor către Europa pentru cei aproximativ 3,6 milioane de refugiați sirieni și de alte naționalități, staționați pe teritoriul turc. 
 
Același președinte Erdogan se întâlnise joi la Kremlin cu președintele rus, Vladimir Putin, pentru a conveni un armistițiu în provincia siriană Idlib, având în vedere că armata rusă sprijină trupele guvernamentale siriene, cu care armata turcă a înregistrat escaladări ale tensiunilor, soldate cu victime de ambele părți.