ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 ACTUALIZARE 15:36 UDMR a decis, luni, să acorde votul de încredere Guvernului Dăncilă, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, criticând însă schimbările dese ale premierilor, informează Mediafax.
 
„Artimetic, PSD-ALDE are majoritate, au zece voturi peste minimul necesar pentru a învesti Guvernul. Am văzut și am analizat programul de guvernare, sunt lucruri care deja de două ori au fost votate de către noi și nu s-a schimbat nimic, deci ar fi greu de argumentat de ce nu am vota și a treia oară, cu toate că nu este un fapt obișnuit să îți schimbi Guvernul din șase în șase luni și sunt și lucruri care pot fi criticate, care vor fi criticate și vom da și noi o șansă coaliției PSD-ALDE prin voturile noastre, astăzi, la învestirea Guvernului”, a declarat Kelemen Hunor.
 
Știrea inițială
 
Cabinetul Dăncilă, al treilea guvern PSD-ALDE de la alegerile parlamentare din 2016, este supus astăzi testului din Parlament, unde va cere votul de învestitură. Miniștrii propuși sunt audiați dimineață în comisii, iar după-amiază, de la ora 15,00, este convocat plenul reunit.
 


Al treilea guvern PSD-ALDE urmează să fie învestit astăzi. Miniștrii Cabinetului condus de Viorica Dăncilă, prima femeie prim-ministru în România, sunt audiați dimineață în comisiile Parlamentului, iar după-amiază, de la ora 15.00, este convocat plenul reunit pentru învestirea Guvernului.

Noul Cabinet este format din 28 de membri, având în componență patru vicepremieri, față de trei câți erau în precedentul guvern. Astfel, ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, și ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, vor fi și vicepremieri. De asemenea, vor fi doi vicepremieri fără portofoliu ministerial: Ana Birchall (vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României) și Viorel Ștefan.

PNL a decis duminică seară că va vota împotrivă, la vedere, la investirea Guvernului.

Deocamdată, PSD și ALDE se pot baza pe voturile propriilor parlamentari și așteaptă decizia UDMR, a cărei conducere se va întruni în această dimineață. Liderii UDMR au avut săptămâna trecută o întâlnire cu premierul desemnat, Viorica Dăncilă, și cu liderii PSD, la finalul căreia Kelemen Hunor a declarat că i-a plăcut că Dăncilă a răspuns la toate întrebările fără să se uite la președintele PSD, Liviu Dragnea. Liderul UDMR a mai declarat că "tot ceea ce s-a vehiculat în presă despre Viorica Dăncilă nu s-a dovedit".

Și totuși, sâmbătă seara, la Târgu Mureș, la Conferința Tineretului Maghiar (MIERT), Kelemen Hunor afirmat că programul de guvernare pare a fi scris ”la Ministerul Agriculturii, între două beri”. În replică, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că speră ca UDMR să susțină învestirea Guvernului și că programul de guvernare este, în linii mari, același cu cel votat anterior.