ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Coaliția PUP (PSD-UDMR-PNL) reunită în plenul Camerei Deputaților și a Senatului a decis revocarea din funcția de președinte al AEP (Autoritatea Electorală Permanente) a lui Toni Greblă, transmite Realitatea PLUS.

Au votat favorabil 267 de parlamentari, 56 împotrivindu-se deciziei, iar 71 abținându-se de la vot. Înainte de această decizie, Comisiile juridice au înaintat un raport de adoptare a cererii privind scoaterea din funcție a lui Toni Greblă. 

”Nu mi se pare deloc normal ca președintele Autorității Electorale - pentru niște alegații foarte vagi - să fie demis acum, când a început procesul electoral, a afirmat Toni Greblă după revocare.

Potrivit Realitatea PLUS, Toni Greblă ar fi fost demis pentru că a cerut o analiză despre ce s-a întâmplat în turul doi al alegerilor prezidențiale și pentru că a blocat decontarea a milioane de lei către PNL și USR. Sursele citate de Realitatea PLUS susțin faptul că acesta ar fi solicitat o analiză importantă a turul doi și dacă ar fi nevoie de anularea completă a scrutinului și reluarea alegerilor prezidențiale, de la început. 

Cu toate acestea, solicitarea nu a mai apucat să se desfășoare deoarece șeful AEP a fost demis din funcție. 

Greblă a blocat și decontarea unei sume în valoare de aproximativ 1 milion de euro către PNL, fiindcă au existat niste nereguli privind finanțarea acestei campanii electorale, susține Anca Alexandrescu. 

Coaliția PUP a decis instalarea pe post de președinte interimar al AEP pentru a controla alegerile prezidențiale a UDMR-istului Vajda Zsombor (CV AICI). În acest moment, Ungaria, care a declanșat prin intermediul UDMR un atac pe căi oculte la adresa principalului candidat prezidențial, Călin Georgescu, controlează practic și procesul electoral din România.
 
”Potrivit Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, organizarea alegerilor prezidențiale este coordonată de Biroul Electoral Central (BEC), care are competența principală în supravegherea desfășurării scrutinului și asigurarea respectării legalității procesului electoral. Conform Legii nr. 370/2004, BEC coordonează activitatea birourilor electorale județene, birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București și birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate, asigurând aplicarea unitară a dispozițiilor legale în materie electorală.

Totodată, Autoritatea Electorală Permanentă, prin structurile sale, va continua să sprijine desfășurarea procesului electoral și să asigure implementarea prevederilor legale privind finanțarea campaniilor electorale.”, arată un comunicat AEP.