ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentarii UDMR Tanczos Barna și Korodi Attila se declară împotriva preluării de către Ministerul Apărării a Cimitirului de la Valea Uzului, susținând că o astfel de măsură ar fi ilegală și că Primăria Sânmartin (județul Harghita) a demonstrat că poate avea grijă cum se cuvine de acest cimitir. 
 
În niciun caz nu o să fim de acord cu preluarea de către minister (MApN - n.r.), pentru că ministerul nu a dorit să caute o soluție, ci a preanunțat o naționalizare, pentru că nu s-a consultat nicio secundă cu Primăria Sânmartin cu privire la preluarea unui bun aflat în domeniul public al comunei Sânmartin. Din câte știu, în momentul de față, legea nu permite o asemenea naționalizare, o preluare în proprietatea statului din proprietatea autorității publice locale, fără acordul autorității publice locale", a declarat, luni, senatorul Tanczos Barna, într-o conferință de presă susținută la Miercurea Ciuc, potrivit Agerpres.

Și liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, s-a declarat împotriva acestei propuneri, până când partea română și cea ungară nu ajung la un numitor comun pe acest subiect, reafirmând faptul că Primăria Sânmartin poate avea grijă de cimitirul militar de la Valea Uzului.

Cei doi parlamentari UDMR au admis și faptul că Primăria Sânmartin a încălcat prevederile legale atunci când a făcut reamenajarea cimitirului, dar au pus acest lucru pe seama schimbării legislației sau a faptului că primarul nu a avut cunoștință despre reînhumările care au avut loc în cimitir și, astfel, nu a respectat acele planuri.