Congresul UDMR a adoptat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, o hotărâre privind folosirea unor simboluri de către comunitatea maghiară din România, printre acestea figurând imnul secuiesc, steagul secuiesc și Imnul Ungariei, informează Agerpres.

Conform sursei citate, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a prezentat delegaților la congres fragmente din propunerea hotărârii respective, după care aceasta a fost supusă la vot.

„Simbolul maghiarilor este simbolul națiunii maghiare, este tricolorul roșu-alb-verde. Noi considerăm simbolul națiunii maghiare simbolul nostru. Simbolul național și reprezentarea acestui simbol sunt considerate simbol propriu. Simbol național este considerat, mai departe, steagul secuiesc cu simbolul soarelui și al semilunii. Descrierea simbolului steagului secuiesc, cu parametrii de rigoare. Aceste elemente, în orice dimensiune, în orice poziție, în orice fel de reprezentare sunt considerate simbol național propriu. Imnul nostru național este poezia lui Kölcsey Ferenc, muzica Elko Ferenc. Un alt simbol național este imnul secuiesc, text Gyorgy Csanady", a spus Cseke Attila, conform traducerii oficiale, precizează  Agerpres .

Potrivit lui Cseke Attila, comunitatea maghiară cere României și UE să sprijine utilizarea respectivelor simboluri.

La Cluj-Napoca are loc congresul UDMR, în cadrul căruia va fi ales noul președinte, singurul candidat fiind Kelemen Hunor. La manifestare participă aproximativ 1.200 de delegați și invitați.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews