ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Congresul UDMR a adoptat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, o hotărâre privind folosirea unor simboluri de către comunitatea maghiară din România, printre acestea figurând imnul secuiesc, steagul secuiesc și Imnul Ungariei, informează Agerpres.

Conform sursei citate, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a prezentat delegaților la congres fragmente din propunerea hotărârii respective, după care aceasta a fost supusă la vot.

„Simbolul maghiarilor este simbolul națiunii maghiare, este tricolorul roșu-alb-verde. Noi considerăm simbolul națiunii maghiare simbolul nostru. Simbolul național și reprezentarea acestui simbol sunt considerate simbol propriu. Simbol național este considerat, mai departe, steagul secuiesc cu simbolul soarelui și al semilunii. Descrierea simbolului steagului secuiesc, cu parametrii de rigoare. Aceste elemente, în orice dimensiune, în orice poziție, în orice fel de reprezentare sunt considerate simbol național propriu. Imnul nostru național este poezia lui Kölcsey Ferenc, muzica Elko Ferenc. Un alt simbol național este imnul secuiesc, text Gyorgy Csanady", a spus Cseke Attila, conform traducerii oficiale, precizează  Agerpres .

Potrivit lui Cseke Attila, comunitatea maghiară cere României și UE să sprijine utilizarea respectivelor simboluri.

La Cluj-Napoca are loc congresul UDMR, în cadrul căruia va fi ales noul președinte, singurul candidat fiind Kelemen Hunor. La manifestare participă aproximativ 1.200 de delegați și invitați.